Ako si željna slatkog, a u posudi s voćem čeka kila lijepih banana, obavezno pripremi ovaj izokrenuti kolač s intenzivnim okusom karamele. Ovo jest prava šećerna bomba, ali ponekad trebaš popustiti i guštati bez razmišljanja.
Priprema će ti oduzeti 20-ak minuta, a potom možeš uživati u kavi dok pećnica odrađuje svoj dio posla. Od pribora će ti trebati mikser i kalup za torte promjera 22 ili 24 cm, a sve sastojke možeš lako nabaviti i u malom kvartovskom dućanu. Dakle, isprike nema!
Ako želiš, u smjesu možeš umiješati i komadiće tamne čokolade ili pak suho voće. kad je serviranje u pitanju, ne trebaš pretjerivati; dobro će doći tek žlica lagano tučenog vrhnja. U slast!
Sastojci:
- 80 g maslaca
- 150 g muscovado šećera
- 1 žličica ekstrakta vanilije
- 4 velike banane
Za tijesto:
- 250 g glatkog brašna
- 3 žličice praška za pecivo
- 1 žličica cimeta
- 300 g šećera
- 120 g omekšalog maslaca
- 3 jaja (L)
- 150 ml kiselog vrhnja
- Prstohvat soli
Priprema:
- Zagrij pećnicu na 180 stupnjeva. Kalup za tortu obloži papirom za pečenje.
- Pomiješaj muscovado šećer i maslac pa ih kuhaj na laganoj vatri dok se šećer ne rastopi. Makni s vatre pa umiješaj ekstrakt vanilije.
- Banane oguli i nareži po dužini.
- Izlij karamel u kalup za torte pa po dnu rasporedi narezane banane.
- Izmiksaj šećer s maslacem pa dodaj jedno po jedno jaje i kiselo vrhnje. Na kraju dodaj brašno pomiješano s praškom za pecivo i cimetom te prstohvat soli.
- Gotovu smjesu prelij preko banana i stavi u zagrijanu pećnicu. Peci otprilike sat vremena, ali redovito provjeravaj. Ako primijetiš da smjesa brzo tamni, pokrij aluminijskom folijom. Čačkalicom isprobaj je li kolač pečen.
Reži tek kada se dobro ohladi!
VOLIŠ BANANE? I mi! Zato smo pripremili nekoliko dobrih recepata: