Ako ti se jede nešto slatko, a u posudi s voćem čeka kila lijepih banana, obavezno pripremi ovaj izokrenuti kolač s intenzivnim okusom karamele. Ovo jest prava šećerna bomba, ali ponekad trebaš popustiti i guštati bez razmišljanja.
Priprema će ti oduzeti 20-ak minuta, a potom možeš uživati u kavi dok pećnica odrađuje svoj dio posla. Od pribora će ti trebati mikser i kalup za torte promjera 22 ili 24 cm, a sve sastojke možeš lako nabaviti i u malom kvartovskom dućanu. Dakle, isprike nema!
Ako želiš, u smjesu možeš umiješati i komadiće tamne čokolade ili pak suho voće. Kad je serviranje u pitanju, ne trebaš pretjerivati; dobro će doći tek žlica lagano tučenog vrhnja. U slast!
Izokrenuti kolač s bananama
Sastojci - na 'nadjev':
- 80 g maslaca
- 150 g muscovado šećera
- 1 žličica ekstrakta vanilije
- 4 velike banane
Sastojci - za tijesto:
- 250 g glatkog brašna
- 3 žličice praška za pecivo
- 1 žličica cimeta
- 300 g šećera
- 120 g omekšalog maslaca
- 3 veća jaja
- 150 ml kiselog vrhnja
- Prstohvat soli
Postupak:
- Zagrij pećnicu na 180 stupnjeva. Kalup za tortu obloži papirom za pečenje.
- Pomiješaj muscovado šećer i maslac pa ih kuhaj na laganoj vatri dok se šećer ne rastopi. Makni s vatre pa umiješaj ekstrakt vanilije.
- Banane oguli i nareži po dužini.
- Izlij karamel u kalup za torte pa po dnu rasporedi narezane banane.
- Izmiksaj šećer s maslacem pa dodaj jedno po jedno jaje i kiselo vrhnje. Na kraju dodaj brašno pomiješano s praškom za pecivo i cimetom te prstohvat soli.
- Gotovu smjesu prelij preko banana i stavi u zagrijanu pećnicu. Peci otprilike sat vremena, ali redovito provjeravaj. Ako primijetiš da smjesa brzo tamni, pokrij aluminijskom folijom. Čačkalicom isprobaj je li kolač pečen.
- Reži tek kada se dobro ohladi!
VOLIŠ BANANE? I mi! Zato smo pripremili nekoliko dobrih recepata: