Priča o njima ide ovako – ove je godine blog Cukar je napunio 13 godina postojanja. Iako zadnjih nekoliko obljetnica nisam spominjala, zapravo potpuno sam zaboravila na njih, ove sam se sjetila na vrijeme. Odlučila sam samoj sebi ispeći tortu za taj dan i čestitati si na tvrdoglavoj upornosti s ovim blogom. Smislila sam odličnu kombinaciju i zamislila tortu koja izgleda ludilo i čokoladna je… Ali nisam stigla napraviti.
U međuvremenu sam ispekla banana blondie, bez plana da ih dijelim. Nisu ni glamurozni niti prikladni za slavlja, nazvala bi ih svakodnevnim kolačem za uz kavu. Ipak, oni su postali slavljenički recept za moj 13. blogerski rođendan.
Recept za blondies našla sam na YouTube kanalu Cupcake Jemma. Vjerujem da vam o Jemmi i njenom kanalu ne trebam previše pisati, ako volite peći kolače sigurno ste već pogledali barem jedan njen video. Ona mi je postala najdraži stress relief u posljednje vrijeme pa tako mogu satima hipnotizirano gledati kako zaglađuje buttercream na visokim šarenim tortama. Maštam pri tom da ću jednog dana imati sve vrijeme ovoga svijeta i peći baš takve torte.
Sada slobodnog vremena nemam baš puno pa tako ni ne pokušavam reproducirati Jemmine torte, ali blondiji su druga priča. Njih se napravi za čas i bez puno vještine, a i viška banana uvijek imam. Nitko ih ne jede pa se samo povlače po stanu dok ne propadnu. Ni svi mogući recepti za kruh od banane tu ne pomažu, nažalost.
Nisam puno improvizirala s ovim receptom, držala sam se Jemminih uputa. U posljednje vrijeme sam u misiji da više kuham držeći se recepta, pa sam tako napravila i ovog puta. Mala, mala izmjena koju sam si dopustila je dodatak oraha i žlice ruma. Činilo mi se da će orasi dobro funkcionirati s bananama, a ni njih baš ne volim pa ih tako diskretno ubacujem u kolače da se potroše. Rum s druge strane odlično nadopunjuje banane i tu nisam imala nikakve dileme.
Vjerojatno ćeš se šokirati kad vidiš količinu šećera u ovom receptu - cijelih 250 g i još žlica javorovog sirupa. Znam, i ja sam ostala bez teksta. Ipak, ako sam nešto naučila s godinama to je da je kod ovakvih kolača šećer utječe na sočnost i ne treba ga previše smanjivati (ja malo ipak jesam).
Sastojci:
- 2 zrele banane
- 225 g brašna
- 1 žličica praška za pecivo
- ½ žličice soli
- 170 g maslaca
- 250 g smeđeg šećera
- 2 jaja
- 1 žiličica ekstrakta vanilije
- 1 žlica javorovog sirupa
- 1 žlica ruma
- 60 g mliječne čokolade, nasjeckane
- 50 g čokoladnih kapljica
- 20 g oraha, nasjeckanih
Priprema:
- Banane oguli, stavi ih u zdjelicu i zgnječi vilicom da dobiješ pire.
- U drugoj zdjeli pomiješaj brašno, prašak za pecivo i sol. Ostavi sa strane.
- Maslac stavi u lonac debljeg dna pa ga rastopi nad laganom vatrom. Pusti ga da se lagano kuha dok ne postane zlatno-smeđe boje i orašastog mirisa. Makni ga s vatre i ostavi da se malo ohladi. Ohlađenom maslacu dodaj šećer i sve dobro izmiješaj.
- U novoj zdjeli pomiješaj jaja, vaniliju, javorov sirup i rum pa dobro sve umuti.
- Dodaj umućena jaja mješavini šećera i maslaca. Sve dobro promiješaj pa dodaj pire od banana i brašno.
- Na kraju nježno umiješaj 60 g nasjeckane mliječne čokolade.
- Prebaci smjesu u manji pravokutni kalup za kolače (cca. 22×22 cm) koji si prije obložila papirom za pečenje.
- Poravnaj smjesu i pospi je čokoladnim kapljicama i sjeckanim orasima.
- Peci u pećnici zagrijanoj na 180 stupnjeva oko 25 minuta.
Pečeni kolač ohladi, nareži na koce i posluži. U slast!