Heljdu zbilja ne volim, a ništa mi nije teže priznati nego da neku hranu ne volim. Obično kad mi se nešto od prve ne svidi dam još nekoliko šansi jer uvijek postoji mogućnost da sam nešto loše pripremila, da sam odabrala krivi recept ili tko zna što još… Heljdi sam dala nekoliko šansi, ali neku simpatiju prema njoj nikako nisam uspijevala naći. Mislila sam da je problem samo u meni, a onda je Maja, autorica bloga "Provereni recepti", krenula sa svojim ciklusom postova o heljdi. Odmah mi je laknulo kad sam vidjela da i nju kod heljdinog brašna muče iste stvari kao i mene. Ipak nisam nakrivo nasađena i problem je u tom brašnu, a ne u mojim okusnim pupoljcima.
Maja mi je otkrila jednu veliku stvar, a to je da heljdino brašno ima puno blaži okus ako ga samostalno samelješ iz zrna. Svi njeni recepti iz ciklusa o heljdi mi se sviđaju, ali posebno mi je zapeo za oko kolač od rogača i heljde. Inspirirao me njen recept, ali sam ga izmijenila kako bi bio i vegan friendly. Nisam koristila rafinirani šećer već kokosov i izbacila sam jaje, a za glazuru sam koristila moju novu omiljenu kombinaciju kokosovog ulja i sirovog kakao praha. Eto i moje verzije u nastavku....
Sastojci:
- 100 g sirove heljde samljevene u brašno
- 50 g mljevenog rogača
- 80 g kokosovog šećera
- 150 g mljevenih oraha
- 1 žličica sode bikarbone
- 1 žličica cimeta
- 1 žličica ribanog đumbira
- prstohvat soli
- 500 g pirea od jabuka
- 1 žličica chia sjemenki
- 1 žlica psilijuma u prahu
- 1 žlica limunovog soka
Za glazuru:
- 30 g kokosovog ulja
- 2 pune žlice sirovog kakao praha
Postupak:
- Pomiješaj mljevenu heljdu s rogačem, šećerom i orasima pa dodaj i sodu, cimet, đumbir i prstohvat soli.
- U drugoj posudi pomiješaj pire od jabuka s chia sjemenkama i psilijumom.
- Dodaj mješavinu s jabukama suhim sastojcima, sve nježno promiješaj da se sastojci prožmu te na kraju umiješaj limunov sok.
- Prebaci smjesu u mali pravokutni kalup za pečenje, poravnaj te peci u pećnici zagrijanoj na 180°C oko 30 minuta.
- Pečeni kolač dobro ohladi.
Za glazuru:
- Nad parom otopi kokosovo ulje, pa u njega umiješaj kakao prah.
- Ovom smjesom odmah prelij ohlađeni kolač.
- Ostavi u hladnjaku kako bi se glazura stisnula pa posluži.
Usput baci oko na blog Cukar i pronađi inspiraciju za sljedeći kulinarski eksperiment.