Kolumne Gastrolovci 22. svibnja 2022.

Brzinski desert u čaši od samo pet sastojaka

foto: Andrea Cukrov
gastro postao gastro.24sata.hr
Loš dan ti lako može popraviti pojednostavljena verzija Eton messa, engleskog deserta s puslicama i tučenim vrhnjem....

Dosta kuham u zadnje vrijeme i jako puno razmišljam o gastronomiji te nastojim što više čitati i naučiti. Nekako sam taj aspekt učenja zanemarila posljednjih godina. Ne zato što sam stekla strašno puno samopouzdanja i vještina, već zbog kolotečine koja me pregazila. Ipak, hrana je moja najveća ljubav i pod onom krilaticom brige o sebi odlučila sam se vratiti na pravi put. Odlučila sam pokušati kuhati bolje i raznolikije, koliko mi već svakodnevica to dopusti. Upravo zbog toga smišljam jedan mali, osobni projekt kojem je cilj da kuham više i kreativnije, ali o tome ću neki drugi put.

Na kraju krajeva, dozvolite da parafraziram Juliju Child – ako sam u nečem dobra onda sam dobra u jelu, pa šteta da to onda ne radim (još) bolje.

 

Možda vas zanima... Odličan recept za pahuljastu kukuruznu zlevku Kolumne

 

Baš u tom vrtlogu razmišljanja o gastronomiji odlučila sam objaviti jedan ovakav recept. Recept koji to zapravo nije. Čak ni ovu brzu varijantu nisam sama smislila. Desert koji vam danas donosim interpretacija je engleskog klasika zvanog Eton mess, a ova inačica s narom i kupovnim puslicama kreacija je vječne kraljice kućnog kuhanja – Nigelle Lawson. Malo sam promijenila recept u odnosu na original, dodala sam mascarpone čisto da dobijem ukusniju kremu, a sad mislim da sam mogla ubaciti i koju kapljicu alkohola.

Kupila sam puslice, mikser je istukao vrhnje, a ja sam očistila nar. Sasvim dovoljno za jedan utorak popodne. Znam da sad mnogi kolutaju očima na kupovne puslice, kao da je kupiti neku namirnicu smak svijeta. A ja baš mislim da nije tako. Sreća je da kupovinom možemo ponekad ubrzati kuhanje i pripremu jela. U suprotnom bi jedan ovako banalan recept postao nešto kompliciraniji i iziskivao bi puno više vremena. Jednostavno bi se pretvorio u vikend projekt (barem za nas koji radimo do 5 ili 6) što desert u čaši nikako ne smije biti.

A sad šalu na stranu, nije li upravo to i poanta svakodnevnog kuhanja – da se ne moramo ubiti od posla, a i od velikog smišljanja što i kako kombinirati. Nije li poanta više-manje svakog gastro bloga da nam olakša život i da ideju?

 

Karpati kolač Možda vas zanima... Karpati - divna kombinacija 3 omiljena deserta Recepti

 

Druge recepte potraži na blogu Cukar te pratećim Facebook i Instagram profilima!

 | Author: Andrea Cukrov foto: Andrea Cukrov

Sastojci:

  • 1 veliki nar
  • 400 ml slatkog vrhnja
  • 200 g mascarpone sira
  • 120 g puslica
  • malo pistacija za posipanje

Postupak:

  1. Nar očistite, pa jednu polovicu zrnaca ostavite sa strane, a drugu iscijedite u sok. Soka neće biti puno, ali bit će ga dovoljno za aromatiziranje kreme.
  2. Slatko vrhnje istucite u mekani šlag.
  3. Dodajte mu mascarpone i sve pomiješajte mikserom na najnižoj brzini da dobijete kremu.
  4. Puslice rukama namrvite u grublje komade, neka neki budu veći, a neke smrvite u prah.
  5. Kremi dodajte mrvljene puslice, sok nara i zrna nara (ostavite koje za dekoraciju).
  6. Još jednom sve promiješajte pa razdijelite u čaše.
  7. Po vrhu svake čaše posipajte još koju mrvicu puslica, nar i pistacije.

Poslužite odmah ili čuvajte u hladnjaku do posluživanja.

 | Author: Andrea Cukrov foto: Andrea Cukrov

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.