Karpati ili Karpatka kolač je koji podrijetlo vuče iz Poljske. Iako neodoljivo podsjeća na kremšnitu, ipak je znatno drugačiji...
Da me netko pita kako opisati kolač zvan Karpatka ili Karpati, rekao bih kao mješavinu kremšnite, ledenog vjetra i princes krafni. Zašto? Tijesto je slično onome za princes krafne, krema je slična onoj za kremšnite kakve radi mama, a element coulisa od malina i šlag kao da su preuzeti iz ledenog vjetra.
Odgovor na to zašto se kolač ovako zove leži u tome da je pečeno tijesto neravnog oblika, a kada se posipa sa šećerom u prahu onda neodoljivo podsjeća na snježne vrhove Karpata (planinskog lanca u Rumunjskoj).
O tome koliko je kolač ukusan dovoljno govori da smo ga radili dvije nedjelje zaredom i da je oba puta jedva dočekao ponedjeljak.
Karpati kolač
foto: Sweety and Spicy
Ne gasi ekran dok kuham
Karpati
45 MIN
pripreme
45 MIN
kuhanja
16
porcija
SREDNJE
KORE
Sastojci
Voda
200
ml
Sol
1
prstohvat
Maslac
125
g
Brašno
200
ml
Jaje
2
kom
Postupak
Stavi vodu s malo soli i maslacem da prokuha, dodaj brašno i stalno miješaj da se ne stvore grudice.
Kad se smjesa ohladi, dodaj jedno po jedno jaje. Tijesto podijeli na dva dijela, uzmi papir za pečenje i stavi ga na pleh (ja imam četvrtasti pleh koji ima obruč na otvaranje, veličina pleha je kao pola onoga iz pećnice) pa preko papira razmaži tanko jednu polovinu tijesta.
Koru peci na 200 ºC oko 15 minuta pa kad završiš prvu koru, na isti način napravi i drugu koru. Po drugoj kori pospi listiće badema.
KREMA
Sastojci
Mlijeko
700
ml
Jaje
2
kom
Puding od vanilije
1
kom
Šećer
200
ml
Gustin (Kukuruzni Škrob)
3
žlica
Maslac
150
g
Tučeno slatko vrhnje
3
žlica
Postupak
Jaja i šećer izmiksaj te dodaj puding, gustin i 2 dl mlijeka. Sve dobro promiješaj.
Zagrij preostalo mlijeko, a kada zakipi ulij u smjesu jaja i ostalog, promiješaj i vrati na vatru. Kuhaj dok ne postane gusta krema (kuhani puding). Pokrij kremu prozirnom folijom kako se ne bi stvorila korica i stavi na hlađenje.
Maslac malo izmiksaj i polako dodaj u ohlađenu kremu. Na kraju dodajte i tri velike žlice tučenog slatkog vrhnja i lagano umiješaj u kremu.
COULIS OD MALINA
Sastojci
Zamrznute maline
400
g
Vanilin šećer
1
kom
Šećer
2
žlica
Voda
Gustin (Kukuruzni Škrob)
1
žličica
Postupak
Zakuhaj maline sa šećerom i malo vode te dodaj malo gustina. Kuhaj tek toliko da se coulis lagano zgusne.
Kolač složi tako da na prvu koru staviš najprije kremu, pa coulis, a na kraju još i šlag. S obzirom na to da šlag ide i u kremu potrebno je oko 7 dl slatkog vrhnja. Završi slaganje sa zadnjom korom i šećerom u prahu.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Miss7Gastro
dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s
Pravilima komentiranja na web portalu Miss7Gastro te sa
zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.