Da me netko pita kako opisati kolač zvan Karpatka ili Karpati, rekao bih kao mješavinu kremšnite, ledenog vjetra i princes krafni. Zašto? Tijesto je slično onome za princes krafne, krema je slična onoj za kremšnite kakve radi mama, a element coulisa od malina i šlag kao da su preuzeti iz ledenog vjetra.
Odgovor na to zašto se kolač ovako zove leži u tome da je pečeno tijesto neravnog oblika, a kada se posipa sa šećerom u prahu onda neodoljivo podsjeća na snježne vrhove Karpata (planinskog lanca u Rumunjskoj).
O tome koliko je kolač ukusan dovoljno govori da smo ga radili dvije nedjelje zaredom i da je oba puta jedva dočekao ponedjeljak.
Karpati
Sastojci - za kore:
- 2 dl vode
- prstohvat soli
- 125 g maslaca
- 2 dl brašna
- 5 jaja
Postupak - za kore:
- Stavi vodu s malo soli i maslacem da prokuha, dodaj brašno i stalno miješaj da se ne stvore grudice.
- Kad se tijesto ohladi dodaj jedno po jedno jaje. Tijesto podijeli na dva dijela, uzmi papir za pečenje i stavi ga na pleh (ja imam četvrtasti pleh koji ima obruč na otvaranje, veličina pleha je kao pola onoga iz pećnice) pa preko papira razmaži tanko jednu polovinu tijesta.
- Koru peci na 200 ºC oko 15 minuta pa kad završiš prvu koru, na isti način napravi i drugu koru. Po drugoj kori pospi listiće badema.
Sastojci - za kremu:
- 7 dl mlijeka
- 2 jaja
- 1 puding od vanilije
- 2 dl šećera
- 3 velike žlice gustina
- 150 g maslaca
- 3 velike žlice tučenog slatkog vrhnja
Postupak - za kremu:
- Jaja i šećer izmiksaj te dodaj puding, gustin i 2 dl mlijeka. Sve dobro promiješaj.
- Zagrij preostalo mlijeko, a kada zakipi ulij u smjesu jaja i ostalog, promiješaj i vrati na vatru. Kuhaj dok ne postane gusta krema (kuhani puding). Pokrij kremu prozirnom folijom kako se ne bi stvorila korica i stavi na hlađenje.
- Maslac malo izmiksaj i polako dodaj u ohlađenu kremu. Na kraju dodajte i tri velike žlice tučenog slatkog vrhnja i lagano umiješaj u kremu.
Sastojci - za coulis od malina:
- 40 dag smrznutih malina
- 1 vanilin šećer
- 2 velike žlice šećera
- malo vode
- 1 žličica gustina
Postupak - za coulis od malina:
- Zakuhaj maline sa šećerom i malo vode te dodaj malo gustina. Kuhaj tek toliko da se coulis lagano zgusne.
- Kolač složi tako da na prvu koru staviš najprije kremu, pa coulis, a na kraju još i šlag. S obzirom na to da šlag ide i u kremu potrebno je oko 7 dl slatkog vrhnja. Završi slaganje sa zadnjom korom i šećerom u prahu.