Kolumne 28. veljače 2021.

Izvanredan mousse od čokolade i još samo tri sastojka

foto: Sweety and Spicy
gastro postao gastro.24sata.hr
Kada se zaželite pravog čokoladnog deserta onda nema boljeg odabira od poznate francuske slastice Mousse au Chocolat ili čokoladnog moussea.

Opće je poznato da svi pravi ljubitelji čokolade obožavaju ovu poznatu francusku čokoladnu pjenicu koja me svaki put oduševi intenzitetom okusa i laganom mjehuričastom teksturom. Desert je iznimno jednostavan za pripremu, no ipak mnogi zaziru od toga jer su glavni sastojci sirova jaja. 

Priča o mousseu kaže da je francuski car Luj XVI. zamolio svog švicarskog slugu Charlesa Fazija da izmisli nekakvu slasticu na bazi čokolade. Charles je prionuo na posao i napravio pjenicu. Bilo je to razdoblje francuske gastronomije u kojem je priprema pjenice bila glavna metoda kuhanja pa stoga ne čudi da se Švicarac odlučio upravo za taj postupak.

Nedugo nakon toga zapisan je i prvi konkretni recept za ovu slasticu i to 1820. u kuharici Alexandrea Viarda nazvanoj Cuisinier Royal. Taj izvorni recept prenosio se s generacije na generaciju i pretrpio neke varijacije, ali osnovni sastojci ostali su isti: visokokvalitetna tamna čokolada, jaja, šećer, maslac i prstohvat soli.

 

Možda vas zanima... Pavlova tortice - sve o delikatnoj slastici koju voli cijeli svijet Kolumne

 

Ako vjerujete u kvalitetu sastojaka s kojima radite onda je moj moto za vas kvalitetno i hrabro jer samo tako nastaju najbolja kulinarska jela. Također u ovaj klasik uvijek možete dodati po želji neke svoje želje kao sto su rum, menta, ljuta papričica ili bilo što sto će vaš desert učiniti unikatnim. 

Moj je recept mrvicu drugačiji od onog originalnog, ali je nevjerojatno dobar i jednostavan. Ako ste se ovim tekstom ohrabrili za pripremanje svog moussea, slijedi recept.

 

 | Author: Sweety and Spicy foto: Sweety and Spicy

Sastojci: 

  • 200 g tamne čokolade
  • 2 jaja, razdvojeni bjelanjci od žumanjaka
  • 150 ml slatkog vrhnja
  • sol

Postupak: 

  1. Otopite čokoladu na pari te u nju umiješajte energično žutanjke i prstohvat soli .
  2. Pričekajte da se smjesa prohladi pa u to dodajte prvo 1/3 snijega od bjelanjaka da razrijedite smjesu, a potom ostatak. 
  3. Na kraju dodajte laganim potezima tučeno vrhnje za šlag .
  4. Pustite da se sve dobro ohladi par sati i uživajte.

 

Možda vas zanima... Slasni američki muffini od borovnica Kolumne

 

Više recepata na blogu Sweety&Spicy, istoimenoj Facebook stranici i Instagram profilu...


 

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.