Iako se priprema diljem svijeta najpoznatija je u Australiji i Novom Zelandu, državama koje ju svojataju kao svoju nacionalnu slasticu. Torta Pavlova je nastala u čast Ane Pavlove, ruske balerine poznate po krhkom i nježnom stasu, a izuzetne snage. Upravo takva je i torta - nježna, ali raskošna izgledom i okusom.
Baza ove torte je beze kora napravljena od bjelanjaka i upravo je zato ova torta hrskava i krhka. Tradicionalno se na beze bazu stavlja tučeno slatko vrhnje, no postoje varijacije s kojima se možete igrati pa umjesto šlaga možete koristiti slastičarsku kremu, kremu od sira ili neku vama omiljenu.
Pavlova se obilato ukrašava voćem
Torta se na kraju ukrašava obilato voćem koje joj daje svježinu, ali i svu raskoš njenoga izgleda. Najčešće se stavlja razno tropsko voće, tipično za Australiju.
Zbog nepristupačnosti tropskog voća kod nas se najčešće priprema s jagodama i ostalim bobičastim voćem. Naizgled torta je delikatna, ali u suštini je vrlo jednostavna za pripremu te je to ujedno jedan od razloga zašto je često pripremam.
Mini Pavlove
Mini Pavlove su sjajan način da se iskoristi višak bjelanjaka
Gotovo uvijek spremam je na tradicionalan način odnosno samo sa šlagom, što je i moj mali trik prilikom izrade ove torte. Naime, kako je osnovni sastojak ove torte bjelanjak pripremam je gotovo uvijek kada mi radi pripreme nekog drugog kolača ostanu najmanje 2-3 bjelanjka viška.
To je za veliku tortu često nedovoljno, a meni je žao ne utrošiti bjelanjke i samo ih baciti pa pripremim ove preslatke mini Pavlove odnosno beze puslice koje vam mogu stajati na suhom i do par dana prije nego li ih ukrasiš šlagom i voćem.
Želite li uživati u još slasnih delicija naših kolumnista, potražite ih na blogu Sweety&Spicy, istoimenoj Facebook stranici i Instagram profilu.
Mini Pavlove
Isprobaj i ove varijante Pavlove...