gastro postao
Osvježavajuća poslastica kojoj nećeš moći odoljeti!
Ovaj desert novozelandski je klasik, navodno napravljen u čast slavne balerine Ane Pavlove, a ova ljetna inačica stvorena je od slatkog okusa meringe i baršunastog limuna.
Prhka baza s gustim preljevom i dodatkom šlaga, svježeg voća ili badema odlično će se složiti s popodnevnom šalicom kave ili čaja! Osim okusa, njena nježna bjelina izvrsno će se nadopuniti s žutom bojom curda od limuna te će te u sekundi podsjetiti na sunce, ljeto i uživanje.
Sastojci za curd od limuna:
- 1 jaje
- 2 bjelanjaka
- 150 g šećera
- 1 žlica naribane korice limuna
- 160 ml soka od limuna
- 1 žlica maslaca
Sastojci za meringe:
- 4 bjelanjaka
- 1/4 žličice vinskog praška za pecivo (cream of tartar)
- prstohvat soli
- 120 g šećera u prahu
- 120 ml šlaga, po želji
- korica limuna za ukras, po želji
Priprema:
- Za curd od limuna: Umuti cijelo jaje, dva bjelanjka, šećer, limunovu koricu i limunov sok u srednje velikoj tavi. Dodaj maslac i kuhaj na laganoj vatri, neprestano miješajući, sve dok se smjesa ne zgusne, oko 5 do 12 minuta. Smjesa ne smije proključati! Vruću smjesu prosij kroz sitno sito u malu zdjelu. Ostavi da se ohladi, oko 4 sata.
- Pripremi meringe: Pećnicu zagrij na 120 stupnjeva. Veliki lim za pečenje obloži pergamentnim papirom. Nacrtaj krug olovkom u sredini papira kao vodič za veličinu Pavlove, a zatim okreni papir tako da obrisi od olovke budu na donjoj strani.
- U velikoj posudi električnim mikserom na srednjoj brzini umuti 4 bjelanjka, vinski prašak za pecivo i sol dok se ne formiraju mekani vrhovi. Povećaj brzinu miksera na veliku i postepeno u smjesu utuci šećer u prahu. Nastavi tući dok ne dobiješ čvrst snijeg.
- Žlicom ili gumenom lopaticom raširi meringe u krug koji si nacrtala na pergamentu. Izravnaj ga u sredini, a rubove učini malo višim, tako da u sredini postoji plitka udubina. Peci u pećnici sat vremena.
- Smanji temperaturu u pećnici na 90 stupnjeva i nastavi peći još sat vremena.
- Isključi pećnicu, ostavi vrata otvorena i ostavi da meringe sjedi u pećnici dok se ne ohladi, oko sat vremena. Kad se ohladi, izvana će puknuti na mjestima.
- Za pripremu preljeva: Neposredno prije posluživanja pripremi šlag u maloj posudi. Dodaj u njega šećer u prahu i nastavi miješati dok ne dobiješ glatku i mekanu smjesu.
- Za sastavljanje Pavlove: Upotrijebi veliku lopaticu ili kuharski nož za pažljivo odvajanje meringe kore od pergamenta. Središnju udubinu napuni curdom od limuna i zatim ukrasi šlagom.
- Po želji ukrasi dodatno koricom od limuna, svježim voćem ili listićima badema. Posluži odmah.
U slast!