Recepti 16. srpnja 2022.

Slatko osvježenje: Pavlova od limuna

foto: Shutterstock
gastro postao gastro.24sata.hr
Osvježavajuća poslastica kojoj nećeš moći odoljeti!

Ovaj desert novozelandski je klasik, navodno napravljen u čast slavne balerine Ane Pavlove, a ova ljetna inačica stvorena je od slatkog okusa meringe i baršunastog limuna.

 

Možda vas zanima... Egzotična verzija klasika: Pavlova s kivijem i marakujom Recepti

 

Prhka baza s gustim preljevom i dodatkom šlaga, svježeg voća ili badema odlično će se složiti s popodnevnom šalicom kave ili čaja! Osim okusa, njena nježna bjelina izvrsno će se nadopuniti s žutom bojom curda od limuna te će te u sekundi podsjetiti na sunce, ljeto i uživanje.

Sastojci za curd od limuna:

  • 1 jaje
  • 2 bjelanjaka
  • 150 g šećera
  • 1 žlica naribane korice limuna
  • 160 ml soka od limuna
  • 1 žlica maslaca

 | Author: Shutterstock foto: Shutterstock

Sastojci za meringe:

  • 4 bjelanjaka
  • 1/4 žličice vinskog praška za pecivo (cream of tartar)
  • prstohvat soli
  • 120 g šećera u prahu
  • 120 ml šlaga, po želji
  • korica limuna za ukras, po želji

Priprema:

  1. Za curd od limuna: Umuti cijelo jaje, dva bjelanjka, šećer, limunovu koricu i limunov sok u srednje velikoj tavi. Dodaj maslac i kuhaj na laganoj vatri, neprestano miješajući, sve dok se smjesa ne zgusne, oko 5 do 12 minuta. Smjesa ne smije proključati! Vruću smjesu prosij kroz sitno sito u malu zdjelu. Ostavi da se ohladi, oko 4 sata.
  2. Pripremi meringe: Pećnicu zagrij na 120 stupnjeva. Veliki lim za pečenje obloži pergamentnim papirom. Nacrtaj krug olovkom u sredini papira kao vodič za veličinu Pavlove, a zatim okreni papir tako da obrisi od olovke budu na donjoj strani.
  3. U velikoj posudi električnim mikserom na srednjoj brzini umuti 4 bjelanjka, vinski prašak za pecivo i sol dok se ne formiraju mekani vrhovi. Povećaj brzinu miksera na veliku i postepeno u smjesu utuci šećer u prahu. Nastavi tući dok ne dobiješ čvrst snijeg.
  4. Žlicom ili gumenom lopaticom raširi meringe u krug koji si nacrtala na pergamentu. Izravnaj ga u sredini, a rubove učini malo višim, tako da u sredini postoji plitka udubina. Peci u pećnici sat vremena.
  5. Smanji temperaturu u pećnici na 90 stupnjeva i nastavi peći još sat vremena. 
  6. Isključi pećnicu, ostavi vrata otvorena i ostavi da meringe sjedi u pećnici dok se ne ohladi, oko sat vremena. Kad se ohladi, izvana će puknuti na mjestima.
  7. Za pripremu preljeva: Neposredno prije posluživanja pripremi šlag u maloj posudi. Dodaj u njega šećer u prahu i nastavi miješati dok ne dobiješ glatku i mekanu smjesu.
  8. Za sastavljanje Pavlove: Upotrijebi veliku lopaticu ili kuharski nož za pažljivo odvajanje meringe kore od pergamenta. Središnju udubinu napuni curdom od limuna i zatim ukrasi šlagom.
  9. Po želji ukrasi dodatno koricom od limuna, svježim voćem ili listićima badema. Posluži odmah.

U slast!

 

 | Author: Shutterstock foto: Shutterstock

 

Možda vas zanima... Čokoladna Pavlova s karamelom je slastica iz snova Kolumne Možda vas zanima... Neodoljiva čokoladna pavlova s malinama Recepti Možda vas zanima... Pavlova tortice - sve o delikatnoj slastici koju voli cijeli svijet Kolumne
Komentari 1
Pogledaj sve komentare
  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Miss7Gastro dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Miss7Gastro te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • amando 09:32 16. Srpanj 2022.

    Dobra torta