Dosta sam smanjila količinu šećera od one koja inače ide u ovakav kolač, prvenstveno jer ne volim preslatke deserte, ali i zato što ne stavljam neko voće koje bi svojom svježinom dalo kontrast slatkoći. Kod nas je ova Pavlova bila pravi hit, a nadam se da će se i vama svidjeti!
Našu kolumnisticu Lauru možete pratiti na blogu la vie shobaine i Instagram profilu.
Sastojci:
- 6 bjelanjaka
- Prstohvat soli
- 100 gr šećera
- 1 žličica jabučnog octa
- 2 velike žlice gorkog kakao praha
- 150 mL slatkog vrhnja
- Čokoladne mrvice (po želji)
- Preljev od karamele:
- 1 žličica dulce de leche
- 20 mL slatkog vrhnja
Postupak :
- Bjelanjke uz prstohvat soli miješajte električnim mikserom dok ne nastane snijeg.
- Uz stalno miješanje, dodajte žličicu po žličicu šećera. Želite da vam snijeg postane svilenkast ali čvrst, i kada ga među prstima stisnete ne želite osjetiti kristaliće šećera.
- Sada dodajte žličicu jabučnog octa, i prosijajte kakao. Sve lagano sjedinite sa silikonskom špatulom.
- Pećnicu zagrijte na 180 stupnjeva. Na pleh stavite papir za pečenje, te prebacite tijesto. Lagano ga zagladite, i stavite u zagrijanu pećnicu. Čim ste Pavlovu stavili u pećnicu, smanjite temperaturu na 150 stupnjeva i pustite da se peče oko sat vremena. Pustite da se potpuno ohladi.
- Za preljev od karamele, u malenoj posudici pomiješajte 1 žličicu dulce de leche i 20 mL slatkog vrhnja, te sve zagrijte na laganoj vatri uz stalno miješanje.
- Istucite slatko vrhnje u šlag, te ga dodajte na Pavlovu. Ukrasite čokoladnim mrvicama, te prelijte karamelom.
Dobar tek!