U tijestu sam koristila miks heljdinog i rižinog brašna, a dodala sam i brašno od badema koje sam sama napravila. Sve što moraš napraviti je lagano tostirati bademe, te ih u sjeckalici usitniti. Tako tostirani bademi će tijestu dati još jednu posebnu notu okusa.
Galette sam punila s jagodama i borovnicama, budući da mi je ta kombinacija jedna od omiljenih.
Našu kolumnisticu Lauru možeš pratiti na blogu la vie shobaine i Instagram profilu.
Sastojci za tijesto:
- 140 g maslaca
- 20 g smeđeg šećera
- 5 g vanilin šećera
- Prstohvat soli
- 5 g praška za pecivo
- 25 g krumpirovog škroba
- 90 g heljdinog brašna
- 50 g bademovog brašna
- 40 g rižinog brašna
- 1 jaje
Sastojci za nadjev
- 220 g jagoda
- 40 g borovnica
- 10 g krumpirovog škroba
Postupak pripreme:
- Hladni maslac narezati na kockice kako bi ga lakše umijesila. Dodati šećer, vanillin šećer, prstohvat soli te sva brašna koja si prethodno prosijala. U smjesu dodaj i jedno cijelo jaje pa ga rukama umijesi. Tijesto zamotaj plastičnom folijom i stavi ga u hladnjak na 20-ak minuta.
- Jagode i borovnice operi. Jagode nareži na manje komadiće, te ih s borovnicama i uz malo krumpirovog škroba pomiješaj u većoj posudi. Ako smatraš da voće nije dovoljno slatko samo po sebi, slobodno dodaj malo šećera.
- Tijesto izvadi iz hladnjaka i dobro pobrašni površinu na kojoj ćeš raditi. Ja sam odlučila tijesto razvaljati na papiru za pečenje, kako bih spriječila pucanje tijesta tijekom transporta. Dakle, tijesto stavi na pobrašnjen papir za pečenje, te prekrij plastičnom folijom u kojoj je bilo zamotano. Koristeći valjak, razvuci tijesto u svim smjerovima. Rasporedi voće u sredinu te lagano zatvori sve rubove prema unutra.
- Peci na 180 stupnjeva, 20-ak minuta, pazeći da galette ne zagori. Želiš da rubovi tijesta lagano pozlate i da voće bude pečeno. Posluži odmah, uz kuglicu sladoleda od vanilije ili sa šlagom.
Dobar tek !