Kolumne 2238 prikaza 21. svibnja 2019.

Galette s jagodama i borovnicama - brza pita koju obožavamo

Laura Roman
gastro postao gastro.24sata.hr
Danas vam donosim recept za jednu jednostavnu slasticu. Radi se o proljetnom galetteu s jagodama i borovnicama.

U tijestu sam koristila miks heljdinog i rižinog brašna, a dodala sam i brašno od badema koje sam sama napravila. Sve što morate napraviti je lagano tostirati bademe, te ih u sjeckalici pulsirajuće usitniti. Tako tostirani bademi će tijestu dati još jednu posebnu notu okusa.

 

Možda vas zanima... Neobično fino: Tost s pastom od crnog sezama i jagodama Kolumne

 

Galette sam punila s jagodama i borovnicama, budući da mi je ta kombinacija jedna od omiljenih.

 

Možda vas zanima... Brze čoko okruglice s kokosom - slatki, a zdravi zalogaji Kolumne

 

Našu kolumnisticu Lauru možete pratiti na blogu la vie shobaine i Instagram profilu.

 

 | Author: Laura Roman Laura Roman

Za tijesto će vam trebati:

  • 140 gr maslaca
  • 20 gr smeđeg šećera
  • 5 gr vanilin šećera
  • Prstohvat soli
  • 5 gr praška za pecivo
  • 25 gr krumpirovog škroba
  • 90 gr heljdinog brašna
  • 50 gr bademovog brašna
  • 40 gr rižinog brašna
  • 1 jaje

Za punjenje:

  • 220 gr jagoda
  • 40 gr borovnica
  • 10 gr krumpirovog škroba

Postupak pripreme:

  1. Hladni maslac narezati na kockice kako bi ga lakše umijesili. Dodati šećer, vanillin šećer, prstohvat soli te sva brašna koja smo prethodno prosijali. U smjesu dodamo i jedno cijelo jaje, te rukama umijesimo tijesto. Tijesto zamotamo plastičnom folijom te pustimo u hladnjaku 20 - ak minuta.
  2. Jagode i borovnice operemo. Jagode narežemo na manje komadiće, te ih s borovnicama i uz malo krumpirovog škroba pomiješamo u većoj posudi. Ako smatrate da vam voće nije dovoljno slatko samo po sebi, slobodno dodajte šećera u voće po želji.
  3. Tijesto izvadite iz hladnjaka, te dobro pobrašnite površinu na kojoj ćete raditi. Ja sam odlučila tijesto razvaljati na papiru za pečenje, kako bih spriječila pucanje tijesta tijekom transporta. Dakle, tijesto stavite na pobrašnjen papir za pečenje, te prekrijte plastičnom folijom u kojoj je bilo zamotano. Koristeći valjak, razvucite tijesto u svim smjerovima. Rasporedite voće u sredinu, te lagano zatvorite sve rubove prema unutra.
  4. Pecite na 180 stupnjeva, 20-ak minuta, pazeći da vam galette ne zagori. Želite da vam rubovi tijesta lagano požute, i da voće bude pečeno. Poslužite odmah, po želji uz kuglicu sladoleda od vanilije, ili sa šlagom.

Dobar tek !

 | Author: Laura Roman Laura Roman

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.