Lako se i brzo pripravljaju, prirodno su slatke i pune dobrih sastojaka. Možete ih pojesti prije treninga kako biste dobili dodatnu energiju ili uz kavu kako biste imali nešto slatko bez da satima pečete kolač.
Našu kolumnisticu Lauru možete pratiti na blogu la vie shobaine i Instagram profilu.
Potrebno vam je:
- 100 grama datulja
- 100 grama sjemenki suncokreta
- Prstohvat soli
- 1 velika žlica chia sjemenki + 3 velike žlice vode
- ½ male žličice cimeta
- 1 mala žličica kakaa u prahu
- Ribani kokos (grubo mljeveno kokosovo brašno)
Postupak pripreme:
- Datulje stavite u posudicu i namočite u mlakoj vodi desetak minuta dok potpuno ne omekšaju. Jednu veliku žlicu chia sjemenki pomiješajte s tri žlice vode u drugoj posudici i pustite da se zgusnu.
- U međuvremenu, stavite sjemenke suncokreta na tavu i tostirajte ih na laganoj vatri nekoliko minuta, pazeći da ne zagore.
- Kada su sjemenke tostirane, prebacite ih u food processor (sjeckalicu) te počnite miksati. Svako toliko, uz pomoć silikonske špatule, potisnite sjemenke sa stijenki prema dnu kako bi se ravnomjerno razgradile. Dodajte prstohvat soli i nastavite miksati.
- Ocijedite datulje i lagano prstima provjerite da nema neke zalutale koštice. Kada se sjemenke suncokreta pretvore u gustu pastu, dodajte datulje, zgusnute chia sjemenke, cimet i kakao prah u food processor i nastavite s miksanjem, odnosno blendanjem.
- Smjesa će se pretvoriti u veliku ljepljivu loptu. Malenom žličicom vadite smjesu te rukama formirajte podjednake kuglice. Na kraju svaku kuglicu uvaljajte u grubo mljeveno kokosovo brašno odnosno ribani kokos. Čuvajte u hladnjaku i uživajte u svojim finim energetskim kuglicama!
Dobar tek!