Danas ti donosim jednu jednostavnu, ali vrlo finu kombinaciju - tost s pastom od sjemenki crnog sezama, s jagodama i medom.
Na tost možeš staviti samo pastu od crnog sezama ili možeš napraviti kombinaciju s još nekim namazom od orašastih plodova. Ja volim kombinaciju s maslacem od suncokreta ili s bijelom tahini pastom, odnosno pastom od bijelog sezama.
Za pastu od crnog sezama, potrebno je sjemenke lagano tostirati kako bi lakše otpustile svoja ulja kada ih budemo usitnjavali. Budući da su sjemenke crne, a želimo izbjeći da nam zagore (što ne bismo ni mogli vidjeti samo po boji sjemenki), važno je da ih tostiramo na laganoj vatri uz miješanje. Kada se sjemenke zagriju, osjetit ćeš fini orašasti miris sezama te ćeš znati da su sjemenke spremne za usitnjavanje.
Blogericu Lauru možeš pratiti na blogu la vie shobaine i Instagram profilu
Sastojci:
- 50 g sjemenki crnog sezama
- 1-2 velike žlice meda
- omiljeni kruh
- Jagode
Postupak pripreme:
- Za pastu od crnog sezama sjemenke sezama lagano tostiraj. Miješaj kako ne bi zagorjele. Nakon par minuta, kada osjetiš fini orašasti miris, makni s vatre.
- Sjemenke stavi u sjeckalicu te ih usitnjavaj dok ne počnu otpuštati svoja prirodna ulja. Kada si postigla tu teksturu sjemenki, dodaj im jednu do dvije velike žlice meda pa sve sjedini. Pasta bi trebala biti malo gušća, ali homogena. Pastu možeš spremiti u malu staklenku i čuvati u hladnjaku.
- Za pripremu tosta, uzmi svoj najdraži kruh te ga tostiraj. Ja koristim bezglutenski kruh sa sjemenkama buče ili suncokreta, što daje još jednu finu notu.
- Na još topli kruh namaži pastu od crnog sezama. Ako želiš, možete na drugu polovicu dodati još neki namaz od orašastih plodova.
- Na tost dodaj narezane jagode i još malo meda. Uživaj u finoj kombinaciji okusa.
Dobar tek!