Kolumne 21. travnja 2021.

Tost s fantastičnom pastom od crnog sezama i jagodama

foto: Shutterstock
gastro postao gastro.24sata.hr
Slatka pasta od crnog sezama odlično se slaže sa svježim jagodama, pogotovo na toplom tostu...

Danas ti donosim jednu jednostavnu, ali vrlo finu kombinaciju - tost s pastom od sjemenki crnog sezama, s jagodama i medom.

Na tost možeš staviti samo pastu od crnog sezama ili možeš napraviti kombinaciju s još nekim namazom od orašastih plodova. Ja volim kombinaciju s maslacem od suncokreta ili s bijelom tahini pastom, odnosno pastom od bijelog sezama.

 

Možda vas zanima... Foto recept: Maslac od suncokretovih sjemenki Kolumne

 

Za pastu od crnog sezama, potrebno je sjemenke lagano tostirati kako bi lakše otpustile svoja ulja kada ih budemo usitnjavali. Budući da su sjemenke crne, a želimo izbjeći da nam zagore (što ne bismo ni mogli vidjeti samo po boji sjemenki), važno je da ih tostiramo na laganoj vatri uz miješanje. Kada se sjemenke zagriju, osjetit ćeš fini orašasti miris sezama te ćeš znati da su sjemenke spremne za usitnjavanje.

 

Možda vas zanima... Avokado tost od batata - doručak za pamćenje! Kolumne

 

Blogericu Lauru možeš pratiti na blogu la vie shobaine i Instagram profilu

Sastojci:

  • 50 g sjemenki crnog sezama
  • 1-2 velike žlice meda
  • omiljeni kruh
  • Jagode

Postupak pripreme:

  1. Za pastu od crnog sezama sjemenke sezama lagano tostiraj. Miješaj kako ne bi zagorjele. Nakon par minuta, kada osjetiš fini orašasti miris, makni s vatre.
  2. Sjemenke stavi u sjeckalicu te ih usitnjavaj dok ne počnu otpuštati svoja prirodna ulja. Kada si postigla tu teksturu sjemenki, dodaj im jednu do dvije velike žlice meda pa sve sjedini. Pasta bi trebala biti malo gušća, ali homogena. Pastu možeš spremiti u malu staklenku i čuvati u hladnjaku.
  3. Za pripremu tosta, uzmi svoj najdraži kruh te ga tostiraj. Ja koristim bezglutenski kruh sa sjemenkama buče ili suncokreta, što daje još jednu finu notu.
  4. Na još topli kruh namaži pastu od crnog sezama. Ako želiš, možete na drugu polovicu dodati još neki namaz od orašastih plodova.
  5. Na tost dodaj narezane jagode i još malo meda. Uživaj u finoj kombinaciji okusa.

Dobar tek!

 | Author: Laura Roman foto: Laura Roman

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.