Kolumne 280 prikaza 26. travnja 2019.

Neobično fino: Tost s pastom od crnog sezama i jagodama

Laura Roman
Danas vam donosim jednu jednostavnu ali vrlo finu kombinaciju – tost s pastom od sjemenki crnog sezama, s jagodama i medom. Slatka pasta od crnog sezama odlično se slaže sa svježim jagodama, pogotovo na toplom tostu.

Na tost možete staviti samo pastu od crnog sezama ili možete napraviti kombinaciju s još nekim namazom od orašastih plodova. Ja volim kombinaciju s maslacem od suncokreta ili s bijelom tahini pastom, odnosno pastom od bijelog sezama.

 

Možda vas zanima... Foto recept: Maslac od suncokretovih sjemenki Kolumne

 

Za pastu od crnog sezama potrebno je sjemenke lagano tostirati kako bi lakše otpustile svoja ulja kada ih budemo usitnjavali. Budući da su sjemenke crne, a želimo izbjeći da nam zagore (što ne bismo ni mogli vidjeti samo po boji sjemenki), važno je da ih tostiramo na laganoj vatri uz miješanje. Kada se sjemenke zagriju, osjetit ćete fini orašasti miris sezama te ćete znati da su sjemenke spremne za usitnjavanje.

 

Možda vas zanima... Avokado tost od batata - doručak za pamćenje! Kolumne

 

Našu kolumnisticu Lauru možete pratiti na blogu la vie shobaine i Instagram profilu.


Možda vas zanima... Tortilje od cvjetače - savitljiva i meka alternativa klasičnim smotuljcima Kolumne

 

 | Author: Laura Roman Laura Roman

Potrebno vam je:

  • 50 gr sjemenki crnog sezama
  • 1 – 2 velike žlice meda
  • vaš omiljeni kruh
  • Jagode

Postupak pripreme:

  1. Za pastu od crnog sezama, sjemenke sezama lagano tostirajte uz miješanje kako ne bi zagorjele. Nakon par minuta, kada osjetite fini orašasti miris, sjemenke su tostirane.
  2. Sjemenke stavite u sjeckalicu te ih usitnjavajte dok ne počnu otpuštati svoja prirodna ulja. Kada ste postigli tu teksturu sjemenki, dodajte im jednu do dvije velike žlice meda, te sve sjedinite. Pasta bi trebala biti malo gušća, ali homogena. Pastu možete spremiti u malu staklenku i čuvati u hladnjaku.
  3. Za pripremu tosta, uzmite svoj najdraži kruh te ga tostirajte. Ja koristim bezglutenski kruh sa sjemenkama buče ili suncokreta što daje još jednu finu notu okusa.
  4. Na još topli kruh namažite pastu od crnog sezama. Ako želite, možete na drugu polovicu dodati još neki namaz od orašastih plodova.
  5. Na tost dodajte narezane jagode, i još malo meda. Uživajte u finoj kombinaciji okusa.

Dobar tek!

 | Author: Laura Roman Laura Roman

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.