Stvar je vrlo jednostavna – uzmete komad finog kruha (po želji prepečenog), na njega stavite avokado (lijepo narezani ili fino zgnječeni), dodate začine po želji i ako želite svoj doručak upotpuniti s dodatnim proteinima, na vrh dodate i jaje.
U ovom receptu donosim vam malo drugačiji pristup – umjesto kruha koristila sam batat. Tanko narezani batat može poslužiti kao zamjena za tost, jelu daje fino slatkasti okus i dodatna vlakna i vitamine. Na svoj “tost” stavila sam avokado i poširano jaje.
Našu novu kolumnisticu Lauru možete pratiti na blogu la vie shobaine i Instagram profilu.
Sastojci:
- 2 narezana komada batata (debljine oko 1 cm)
- ½ avokada
- 1 svježe jaje
- Sol i papar
- Mljevena slatka paprika i tucana ljuta paprika
Postupak pripreme:
- Batat dobro operite. Narežite dva komada, debljine oko 1 cm. Ako želite, možete oguliti koru, no ja sam ju ostavila.
- Stavite komade batata u toster, i pustite ih oko 10 minuta, dok se ne skuhaju/zapeku. (sredina batata mora biti mekana kada ju probodete čačkalicom)
- U međuvremenu, narežite polovicu jednog avokada na tanke kriške.
- Kada je batat skoro gotov, uzmite malenu ali duboku posudu te je napunite vodom i stavite na vatru. Razbijte jaje u jednu šalicu. Kada je voda vruća, ali ne kipuća, uzmite žlicu i s njom napravite par krugova u vodi kako biste stvorili vrtlog. Šalicu s jajem lagano nagnite kako biste stavili jaje u centar vrtloga. Ovo će pomoći da se jaje ne raspadne, te da bjelanjak ovije žumanjak.
- Kuhajte oko tri minute, tek dovoljno da se bjelanjak stvrdne a žumanjak ostane tekući. Jaje oprezno izvadite velikom žlicom i ocijedite ostatak vode koju ste možda ugrabili.
- Batat izvadite iz tostera i stavite na tanjur. Dodajte avokado i začinite po želji. Na kraju dodajte poširano jaje, te i njega sada možete posoliti i popariti. Ja sam dodala i malo slatke i ljute paprike kako bi okusi bili bogatiji. Servirajte odmah.
Dobar tek!