Kolumne 31. siječnja 2019.

Kako napraviti mlijeko od lana - mali trikovi za veliki užitak

foto: Laura Roman
gastro postao gastro.24sata.hr
Vjerujem da ste čuli za postojanje mnogih alternativnih vrsta mlijeka, poput bademovog, zobenog ili rižinog mlijeka. U ovom receptu pokazat ću vam kako sami kod kuće možete napraviti još jednu vrstu mlijeka – mlijeko od sjemenki lana.

Priprema ovog alternativnog mlijeka je brza i jednostavna, a sjemenke lana se ne trebaju prethodno namakati, što recimo nije slučaj kod pripreme domaćeg bademovog mlijeka.

U ovom receptu koristim zlatni lan, iako se ovo mlijeko može napraviti i od sjemenki smeđeg lana. Ako koristite smeđi lan, mlijeko će imati puno intenzivniji okus po lanu. Stoga, ukoliko biste htjeli blaži okus, preporučujem korištenje zlatnih sjemenki.

Mlijeko od lana je dosta gusto, a dodatkom nekoliko datulja lagano ćete ga zasladiti. Može se koristiti kao svako drugo, alternativno mlijeko. Nakon što ga napravite, čuvajte ga u staklenoj boci u hladnjaku i iskoristite u roku od tri do četiri dana.

 

Možda vas zanima... Čokoladna kaša s bananom - zdrav i ukusan doručak Kolumne

 

Našu novu kolumnisticu Lauru možete pratiti na blogu la vie shobaine i Instagram profilu.

 

 | Author: Laura Roman foto: Laura Roman

Sastojci:

  • 50 grama zlatnog lana
  • 750 ml vode
  • 6 datulja

Postupak pripreme:

  1. Sve sastojke stavite u blender i postepeno blendajte oko jedne minute, u intervalima od 10-15 sekundi, dok se većina datulja i sjemenki lana ne razgradi. Voda će već pri prvom intervalu poprimiti lagano kremastu boju.
  2. Uzmite veliku zdjelu, i pamučno platno ili gazu. Ulijte malo mlijeka u tkaninu, te ga procijedite u zdjelu. Ponovite ovaj postupak dok ne procijedite sve mlijeko. Svaki put prije nego budete dolijevali još mlijeka u tkaninu, maknite sloj mljevenog lana koji će biti na njoj kao
  3. ostatak prethodnog cijeđenja.
  4. Kada ste procijedili sve mlijeko, uzmite žlicu i s njom lagano zahvatite pjenicu s vrha mlijeka, te ju bacite.
  5. Procijedite mlijeko u staklenu bocu, te ga ohladite.

Vaše mlijeko je spremno! U slast.

 | Author: Laura Roman foto: Laura Roman

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.