Kolumne 21. svibnja 2020.

Foto recept: Maslac od suncokretovih sjemenki

foto: Laura Roman
gastro postao gastro.24sata.hr
Danas ću vam pokazati kako možete napraviti vlastiti maslac od suncokretovih sjemenki kod kuće. Proces je vrlo jednostavan, samo iziskuje malo strpljenja sa sjeckalicom. Vrlo često radim ovaj maslac te je pravi hit među mojim ukućanima i prijateljima.

Maslac od suncokreta je teksturom i okusom najbliži maslacu od kikirikija, te je odlična alternativa ako ne možete konzumirati kikiriki ili orašaste plodove. Kada ga radite sami, možete točno kontrolirati koliko šećera, soli i ulja želite staviti.

 

Možda vas zanima... Brze čoko okruglice s kokosom su slatki i zdravi zalogaji Kolumne

 

U ovom receptu koristim kokosovo ulje, no znala sam koristiti i ulje od bučinih sjemenki koje maslacu daje dodatnu dimenziju okusa. Također, umjesto šećera možete dodati i med, ali onda se on dodaje u kasnijoj fazi pripreme kako se ne bi poremetila tekstura prilikom pripreme maslaca.

Dakle, najvažnija stvar kod pripreme je strpljenje – ovisno o sjeckalici koju imate proces će biti malo brži ili sporiji. Svakako nemojte dodavati ulje prije nego se sjemenke potpuno ne razgrade i same otpuste svoje ulje, kako biste dobili traženu teksturu. Priložila sam slike prilikom svake faze kako biste točno mogli vidjeti proces.

 

Možda vas zanima... Palačinkice s grčkim jogurtom i voćem Kolumne

 

Našu kolumnisticu Lauru možete pratiti na blogu la vie shobaine i Instagram profilu.

 

Možda vas zanima... Kremasti puding poslužit će kao doručak i desert Kolumne

 | Author: Laura Roman foto: Laura Roman

Potrebno vam je:

  • 250 grama suncokretovih sjemenki
  • Prstohvat soli
  • 2 žličice kokosovog ulja
  • Šećer ili med po želji

Postupak pripreme:

Sjemenke suncokreta ravnomjerno rasporedite na pleh, stavite u pećnicu zagrijanu na 165°C, te pustite da se lagano tostiraju. Pazite na sjemenke kako vam ne bi zagorjele, želite da dobiju zlatnu boju. Ako želite, sjemenke možete i okrenuti tijekom pečenja, kako bi se tostirale s obje strane.

Pustite sjemenke da se malo prohlade. Prebacite ih u sjeckalicu, dodajte sol i šećer, te počnite s usitnjavanjem. Ako želite koristiti med umjesto šećera, nemojte ga dodavati sada, već ćete to učiniti kasnije dok budete dodavali ulje.

 | Author: Laura Roman foto: Laura Roman

Nastavite usitnjavati sjemenke, a ako vam se sjeckalica previše zgrije, slobodno uzmite pauzu nekoliko minuta kako vam se uređaj ne bi pregrijao. Vrlo je moguće da će vam se sjemenke zalijepiti za stijenke sjeckalice, u tom slučaju špatulom ih lagano pogurajte prema dnu kako bi se ravnomjerno usitnile.

 | Author: Laura Roman foto: Laura Roman

Kada se sjemenke toliko usitne da počnu otpuštati svoja prirodna ulja, možete zaustaviti sjeckalicu.

 | Author: Laura Roman foto: Laura Roman

Tada dodajte 2 žličice otopljenog kokosovog ulja, a ako umjesto šećera koristite med, sada možete dodati i njega. Nastavite još kratko usitnjavati kako bi se sve dobro proželo i kako bi nastala glatka smjesa.

 | Author: Laura Roman foto: Laura Roman

Vaš maslac od suncokreta je gotov. Prebacite ga u staklenku i čuvajte u hladnjaku. Dobar tek!

 | Author: Laura Roman foto: Laura Roman

Dobar tek!

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.