Pavlova je jedna od najpoznatijih slastica na svijetu. Ime je dobila po poznatoj ruskoj balerini, Anni Pavlovoj, no na nju jednaka prava polažu Australci i Novozelanđani i dugi se niz godina oko toga prepiru. Naime, i jedni i drugi tvrde da je to upravo njihov nacionalni desert i kreacija!
Čiji god da je, ovaj kolač česti je gost na stolovima diljem svijeta. Izvana hrskavo, iznutra meko tijesto, ukrašeno oblačastim tučenim slatkim vrhnjem i voćem uvijek su dobitna kombinacija. U originalu se ukrašavala uglavnom jagodama i kivijem, no možete upotrijebiti bilo koje voće, samo pustite mašti na volju.
Potrebno vam je:
- 6 bjelanjaka
- 1 mala žlica ekstrakta vanilije
- 300 ml slatkog vrhnja
- 1 žlica šećera
- 4 kivija
- 200 g marakuje
- 1.5 šalica šećera
Priprema:
- Zagrijte pećnicu na 120°C.
- Na lim stavite papir za pečenje. Istucite bjelanjke, dodajte 1.5 šalicu šećera i miksajte dok se šećer ne rastopi. Dodajte vaniliju. Žlicom prebacite na lim. Pecite oko 40 min i ostavite u otvorenoj pećnici da se ohladi.
- Istucite slatko vrhnje i žlicu šećera te stavite biskvit na papir. Premažite šlagom pa dodajte kriške kivija i pulpu marakuje.
Uslast!