Tu francusku deliciju pripisujemo jednom od najboljih Napoleonovih glavnih kuhara, Antoninu Carêmeu, koji je 1820-ih godina osmislio ovaj recept. Souffle je vrsta tijesta koja naglo nabuja, ali isto tako prilikom vađenja i hlađenja naglo padne pa ga je preporučljivo jesti toplog, netom nakon pečenja.
Mali trikovi za savršen nabujak su:
- dodati prstohvat soli prilikom izrade snijega od bjelanjka
- dobro premazati maslacem posudice u kojima ćete ga peći
- obrubiti posudice kako bi se nabujak lakše dizao
- prilikom pečenja dobro je napuniti glavnu posudu u kojoj se peče kipućom vodom do sredine zdjelica
- nikako ne otvarati vrata pećnice prilikom pečenja
- važno je ne peći ga predugo kako bi sredina ostala meka ili tekuća ovisno o vašem ukusu.
Za mene u ovom zimskom razdoblju nema boljeg nego uz dobar film pod dekicom uživati u toj brzinskoj poslastici intenzivnog okusa čokolade. Još ako je tu i topla čokolada u kombinaciji sa sladoledom od vanilije, nema bolje utjehe za to što su blagdani iza nas.
Sastojci (6 velikih keramičkih posudica):
- 10 g maslaca (oko dvije žlice)
- 6 g mekog brašna (oko dvije pune žlice)
- 2,5 dl hladnog mlijeka
- 200 g tamne čokolade
- 4 jaja (2 žutanjka i 4 bjelanjka )
Postupak:
- Narežite čokoladu na sitne kockice.
- Od brašna, mlijeka i maslaca napravite umak poput bešamela tako što ćete najprije na vatri otopiti maslac, a zatim dodati brašno te dobro umuti. Pazite da brašno ne zagori, a kada dobije lijepu i lagano žutu boju dodajte hladno mlijeko i miješajte dok se smjesa ne dobije svilenkastu teksturu.
- Čokoladu prelijte vrućim umakom i miješajte dok se ne otopi.
- U prohlađenu smjesu od čokolade dodajte žutanjke, a potom ručno špatulom umiješajte snijeg od četiri bjelanjka koje ste prethodno umutili s prstohvatom soli.
- Keramičke posudice premazane maslacem napunite do vrha. Tako napunjene posudice očistite i obrubite.
- Pecite souffle 7-10 minuta, ovisno o vašim željama na 180 °C.
Druge recepte Gastrolovaca Željke i Matije potražite na njihovom blogu Sweety & Spicy i pratećim profilima na Facebooku i Instagramu!