Kolumne Gastrolovci 23. siječnja 2022.

Lava cake – čokoladni desert koji topi sva srca

foto: Sweety and Spicy
gastro postao gastro.24sata.hr
Souffle, lava cake ili u našim krajevima još poznato pod nazivom nabujak, jelo je koji će Vam grijati dušu u ovo zimsko vrijeme

Tu francusku deliciju pripisujemo jednom od najboljih Napoleonovih glavnih kuhara, Antoninu Carêmeu, koji je 1820-ih godina osmislio ovaj recept. Souffle je vrsta tijesta koja naglo nabuja, ali isto tako prilikom vađenja i hlađenja naglo padne pa ga je preporučljivo jesti toplog, netom nakon pečenja.

Mali trikovi za savršen nabujak su:

  • dodati prstohvat soli prilikom izrade snijega od bjelanjka
  • dobro premazati maslacem posudice u kojima ćete ga peći  
  • obrubiti posudice kako bi se nabujak lakše dizao
  • prilikom pečenja dobro je napuniti glavnu posudu u kojoj se peče kipućom vodom  do sredine zdjelica 
  • nikako ne otvarati vrata pećnice prilikom pečenja 
  • važno je ne peći ga predugo kako bi sredina ostala meka ili tekuća ovisno o vašem ukusu.

 

Možda vas zanima... Izvanredan mousse od čokolade i još samo tri sastojka Kolumne

 

Za mene u ovom zimskom razdoblju nema boljeg nego uz dobar film pod dekicom uživati u toj brzinskoj poslastici intenzivnog okusa čokolade. Još ako je tu i topla čokolada u kombinaciji sa sladoledom od vanilije, nema bolje utjehe za to što su blagdani iza nas.

 | Author: Sweety and Spicy foto: Sweety and Spicy

Sastojci (6 velikih keramičkih posudica):

  • 10 g maslaca (oko dvije žlice)
  • 6 g mekog brašna (oko dvije pune žlice) 
  • 2,5 dl hladnog mlijeka 
  • 200 g tamne čokolade 
  • 4 jaja (2 žutanjka i 4 bjelanjka )

Postupak:

  1. Narežite čokoladu na sitne kockice.
  2. Od brašna, mlijeka i maslaca napravite umak poput bešamela tako što ćete najprije na vatri otopiti maslac, a zatim dodati brašno te dobro umuti. Pazite da brašno ne zagori, a kada dobije lijepu i lagano žutu boju dodajte hladno mlijeko i miješajte dok se smjesa ne dobije svilenkastu teksturu. 
  3. Čokoladu prelijte vrućim umakom i miješajte dok se ne otopi.
  4. U prohlađenu smjesu od čokolade dodajte žutanjke, a potom ručno špatulom umiješajte snijeg od četiri bjelanjka koje ste prethodno umutili s prstohvatom soli. 
  5. Keramičke posudice premazane maslacem napunite do vrha. Tako napunjene posudice očistite i obrubite.
  6. Pecite souffle 7-10 minuta, ovisno o vašim željama na  180 °C.

 | Author: Sweety and Spicy foto: Sweety and Spicy

Druge recepte Gastrolovaca Željke i Matije potražite na njihovom blogu Sweety & Spicy i pratećim profilima na Facebooku i Instagramu!

 

Možda vas zanima... Sweety & Spicy kuharicom su proslavili četvrtu godišnjicu bloganja Najave
Komentari 1
Pogledaj sve komentare
  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Miss7Gastro dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Miss7Gastro te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • Avatar sandra hrastina
    sandrahrastina 11:37 24. Studeni 2019.

    Ne razumijem sto znaci u ovom receptu "obrubiti" ?