Leningradska pufica je slastica za koju nemam povijesnih činjenica, niti priča o njenom nastanku. Kolač je spoj mnogima omiljenih princes krafni i kremšnita, odnosno to je smjesa za princes krafne omotana u lisnato tijesto punjena vanilija kremom.
Spoj kremoznosti i hrskavosti mene najviše oduševljava kod ovoga kolača, a zbog samog oblika pufice, odnosno prozračne loptice uvijek mi je prvi na popisu pripreme kada ga radim za društvo za koje sam sigurna da voli kremšnite i princes krafne. Lako se prenosi ako idemo na izlet, ali dobro služi i kao poslastica koju možeš ponijeti na posao.
Sastojci za tijesto za princes krafne:
- 150 ml vode
- 50 g maslaca
- 1 žličica šećera
- 125 g glatkog brašna
- 3 jaja
- prstohvat soli
Sastojci za slastičarsku kremu od vanilije:
- 1 l mlijeka
- 2 žutanjka
- 2 pudinga vanilija
- 2 žlice gustina
- 5 žlica šećera
- 2 vanilin šećera
- 200 g maslaca
Ostali sastojci:
- 2 paketa već razvaljanog lisnatog tijesta
Postupak:
- Najprije napravite tijesto za princes krafne tako što ćete na vatru staviti vodu, sol, šećer te maslac da provrije. U to dodajte cijelu količinu brašna i miješajte dok se ne napravi čvrsta grudasta masu.
- Pustite smjesu da se ohladi te kada bude mlaka dodavajte jedno po jedno jaje miješajući mikserom. Smjesa će postati sjajnija, glatka i ljepljiva
- Lisnato tijesto narežite na pravilne kocke (po listu već razvaljanog tijesta ja izrežem 12 pravilnih kocki).
- Na sredinu svake kocke dodajte jušnu žlicu smjese za princes krafne, te kuteve lisnatog tijesta privucite na smijesu tako da dobijete izgled sličan zatvorenoj kuverti.
- Staviti peći u pećnicu na 200 °C 35-40 min.
- Izvadite i pustite da se ohladi. Tijesto će biti u obliku loptice, prazno unutra i spremno za punjenje kremom
- Kremu kuhajte tako da šećer i 8 dcl mlijeka zagrijete do vrenja. U to umiješajte razrađenu smjesu od 2 žutanjka, 2 pudinga, 2 dcl mlijeka, gustina i vanilin šećera. Kuhajte kremu par minuta poput pudinga, a kada se ohladi umiksajte omekšani maslac sobne temperature.
- Punite pufice kremom na špricu te ih nikako nemojte rezati kao princes krafne. Često ćete pronaći rupicu kod spoja lisnatog i tijesta, a ako ga nema sami izdubite rupicu da vam stane slastičarska vrećica
- Gotove kolače posipati šećerom u prahu.
Druge recepte Željke i Matije potražite na njihovom blogu Sweety & Spicy i pratećim profilima na Facebooku i Instagramu!