Začinska mješavina jedna je od stvari koje mama i ja tradicionalno pripremamo početkom rujna. Ta je tradicija naslijeđena s mamine strane obitelji jer su baka i deda svake godine na mašinicu za meso mljeli mrkvu, celer, rajčicu, kelj i drugo povrće kako bi dobili domaću, svježu mješavinu.
Mama je nabavila u Zagorju sav potreban materijal, ponešto iz našeg vrta, a ponešto od susjeda. Moj je zadatak bio samljeti sve i napuniti teglice. U prošlosti je ovo bio dugotrajan proces, ali uz pravu modernu opremu zadatak se obavi vrlo brzo. Šaka celera, mrkve, rajčice, peršina i tako u par krugova. Na kraju dodate kilogram soli koja služi kao konzervans i vaša domaća mješavina začina je gotova.
Uskoro će mi poslužiti kao temelj za neki dobar grah ili gulaš, a do tada dijelim s vama recept kako biste i sami napunili police u špajzi s teglicama.
Druge recepte blogera Sweety & Spicy potražite na njihovom blogu, Facebook stranici i Instagram profilu.
Sastojci:
- 1.5 kg narančaste mrkve
- 1.5 kg peršina (list i korijen)
- 0.5 kg kelja
- 1 kg celera (list i korijen)
- 1 kg rajčice
- 1 kg ljubičastog luka
- 1.2 kg soli
Postupak
- Odvojite lišće od korijena perina i celera. Ogulite mrkvu, celer i peršin.
- Povrće prerežite na manje komade kako bi stalo u multipraktik.
- Sameljite povrće u multipraktiku pritom pazeći da su omjeri povrća prilikom otprilike jednaki.
- Nakon što ste samljeli povrće, umiješajte u smjesu sol i napunite teglice.
- Nakon otvaranja čuvajte proizvod u hladnjaku.