Kolumne 55854 prikaza 01. kolovoza 2019.

Domaći slatkiš: Zlevanka koja uspijeva baš uvijek

Sweety and Spicy
Zlevanka ili Zlevka (kak' bi naši Zagorci rekli) kolač je koji se tradicionalno radi u sjevernim dijelovima Lijepe naše. S obzirom na to da imam nešto zagorsko u svojoj krvi, ovaj mi je kolač oduvijek bio srcu drag.

Da, ovaj tekst ne piše naša Sweety jer i ja znam napraviti tu i tamo nešto slatko. Obično je to nešto ovako jednostavno, ali bitno da je fino. 

 

Možda vas zanima... Brzi sezonski zalogaji: Muffini s breskvama Kolumne

 

U ne tako davnoj prošlosti zlevanka je bila sirotinjski kolač kojeg su radile domaćice od kukuruznog brašna, a naziv je dobila po tome što se svi sastojci pomiješaju u jednu kompaktnu gustu smjesu, a zatim se to „zlije“ u protvan i ispeče se. 

Zlevku možete nadjenuti pekmezom (smatram da najbolje idu pekmezi koji u sebi imaju kiselu notu, kao što su od višnje ili ribizla), ali i kiselim vrhnjem. Dakako najbolje je kada se iskombiniraju oba nadjeva.

 

 | Author: Sweety and Spicy Sweety and Spicy

 

Puno je pogrešnih recepata za ovaj fenomenalan kolač, pa su nerijetki pokušaji koji završe tako da je kolač dovoljno tvrd za zidanje kuće ili pak gumenast, previše tekuć i slično. Ali ne brinite, s ovim receptom nećete pogriješiti jer ćete dobiti finu, rahlu i sočnu zlevku.

 

 | Author: Sweety and Spicy Sweety and Spicy

 

Sastojci:

  • 4 cijela (srednje velika) jaja
  • 3 dl šećera
  • 3 dl suncokretovog ulja
  • 4 dl kukuruznog (oštrog) brašna ili kukuruzne krupice
  • 4 dl oštrog brašna
  • 4 dl mlijeka
  • 2 vanilin šećera
  • 1.5 prašak za pecivo
  • pekmez/kiselo vrhnje 

Postupak:

  1. Pomiješajte sve sastojke i izlijte u protvan za pečenje.
  2. Žlicom dodajte pekmez i/ili vrhnje (nemojte štedjeti!)
  3. Pecite na 180 °C dok ne dobije zlatno-smeđu boju na vrhu, a provjerite je li pečena tako da ju čačkalicom ili vilicom probodete na par mjesta. Ako ne ostaje trag, zlevanka je pečena.

 

Za više slanih i slatkih recepata posjetite blog Sweety&Spicy i istoimenu Facebook stranicu mladih gastro kreativaca.  

 

Možda vas zanima... Bobičasta sreća: Cheesecake u čaši s malinama Kolumne Možda vas zanima... Butternut tikva: dva sjajna recepta s vjesnikom jeseni Kolumne

 

Dobar tek!

Komentari 1
Pogledaj sve komentare
  • slavek 09:16 08. Listopad 2017.

    Ovo sto ste opisali u podravini se je zvalo KUKURUŽNJAĆA. Zlevanka se je radila od bjelog brašna i uvjek vrlo tanko razljevala u tepsije