Da, ovaj tekst ne piše naša Sweety jer i ja znam napraviti tu i tamo nešto slatko. Obično je to nešto ovako jednostavno, ali bitno da je fino.
U ne tako davnoj prošlosti zlevanka je bila sirotinjski kolač kojeg su radile domaćice od kukuruznog brašna, a naziv je dobila po tome što se svi sastojci pomiješaju u jednu kompaktnu gustu smjesu, a zatim se to „zlije“ u protvan i ispeče se.
Zlevku možete nadjenuti pekmezom (smatram da najbolje idu pekmezi koji u sebi imaju kiselu notu, kao što su od višnje ili ribizla), ali i kiselim vrhnjem. Dakako najbolje je kada se iskombiniraju oba nadjeva.
Puno je pogrešnih recepata za ovaj fenomenalan kolač, pa su nerijetki pokušaji koji završe tako da je kolač dovoljno tvrd za zidanje kuće ili pak gumenast, previše tekuć i slično. Ali ne brinite, s ovim receptom nećete pogriješiti jer ćete dobiti finu, rahlu i sočnu zlevku.
Sastojci:
- 4 cijela (srednje velika) jaja
- 3 dl šećera
- 3 dl suncokretovog ulja
- 4 dl kukuruznog (oštrog) brašna ili kukuruzne krupice
- 4 dl oštrog brašna
- 4 dl mlijeka
- 2 vanilin šećera
- 1.5 prašak za pecivo
- pekmez/kiselo vrhnje
Postupak:
- Pomiješajte sve sastojke i izlijte u protvan za pečenje.
- Žlicom dodajte pekmez i/ili vrhnje (nemojte štedjeti!)
- Pecite na 180 °C dok ne dobije zlatno-smeđu boju na vrhu, a provjerite je li pečena tako da ju čačkalicom ili vilicom probodete na par mjesta. Ako ne ostaje trag, zlevanka je pečena.
Za više slanih i slatkih recepata posjetite blog Sweety&Spicy i istoimenu Facebook stranicu mladih gastro kreativaca.
Dobar tek!