Kolumne Zajedno na Uskrs 16. travnja 2022.

Od preostalih bjelanjaka napravi neodoljive macarone

foto: Andrea Cukrov
gastro postao gastro.24sata.hr
Sigurno imaš nekoliko bjelanjaka u hladnjaku koji su preostali od pripreme pince. Prenamijeni ih i napravi macarons!

Moj uskršnji repertoar je godinama isti jer se za blagdane volim držati tradicije. Kod nas će se tako naći šunke, mladog luka, rotkvica i jaja. Napravit ću i sirnicu (ili pincu, ali ja sam Splićanka pa dozvoli da je moja ipak sirnica) i orahnjaču… Ma bit će svega kao i svake godine, samo ovaj put bez šire obitelji i prijatelja. 

Sigurno se sada pitaš kako se u tu priču o tradicionalnom Uskrsu uklapaju macaroni, oni ipak s Uskrsom i našim tradicijama nemaju nikakve veze. I u pravu si, ali kad su kolači u pitanju ja volim mrvicu avangarde. Ipak, razlog zbog kojeg ti predlažem upravo ovaj recept je praktične prirode. Naime, ako si umijesila sirnicu, pogaču ili pincu, vjerojatno ti je ostao pokoji bjelanjak viška. E pa macaroni su idealan način da ih potrošiš.

 | Author: Andrea Cukrov foto: Andrea Cukrov

Macaroni su slavni francuski kolačići od badema i bjelanjaka, a ono što ih čini neodoljivima njihov je nježan i pahuljast izgled kao i bezbroj boja i okusa u kojima dolaze. Iako ovaj kolač prodaju u slavnoj pariškoj slastičarnici Laduree najmanje 150 godina, njihova popularnost je dosegnula svoj vrhunac devedesetih godina prošlog stoljeća. Od tada do danas, usuđujem se reći, nema ozbiljnog slastičara, amatera ili profesionalca, koji se nije uhvatio u koštac s njima. 

Iako se na prvi pogled radi o jednostavnom receptu od svega nekoliko sastojaka za uspješno pečenje macarona treba strpljenja i znanja. Ako si ih ikada pokušala napraviti, i pritom doživjela strašan neuspjeh, onda ti je jasno o čemu govorim. Tehnika je ovdje najvažnija; ako tehnički odradiš sve korake kako treba imat ćeš i dobru slasticu. Upravo zbog toga ću u receptu pokušati svaki korak detaljno objasniti. Nije teško, ne brini, ali pripremi sve sastojke i alate na vrijeme i budi s njima strpljiva. 

 

Možda vas zanima... Pinca - uskrsni klasik koji budi uspomene Kolumne

 

Druge recepte potraži na blogu Cukar te pratećim Facebook i Instagram profilima. 

 | Author: Andrea Cukrov foto: Andrea Cukrov

Sastojci:

  • 110 blanširanih badema 
  • 200 g šećera u prahu
  • 100 g bjelanjaka (od oko tri velika jaja)
  • prstohvat soli 
  • 25 g kristal šećera 
  • Za punjenje: 
  • 200 g bijele čokolade 
  • 50 g slatkog vrhnja 
  • 2 - 3 žličice dehidrirane maline u prahu 

Postupak:

  1. Bademe i šećer u prahu ubaci u sjeckalicu ili blender i samelji u prah. Prosij dobiveni prah kroz fino sito. Sve veće komadiće koji ostanu u situ ponovno samelji i prosij. Ponavljaj ovo dok sve ne potrošiš.
  2. Bjelanjke sobne temperature stavi u zdjelu za miksanje, dodaj im prstohvat soli i kreni ih tuči električnim mikserom. Kada se bjelanjci zapjene, polagano im dodaj kristal šećer. Nastavi sve miješati dok ne dobiješ čvrst i sjajan snijeg. 
  3. Ubaci sada u bjelanjke mljevene bademe i šećer u prahu. Promiješaj sve nekoliko puta dosta energično kako bi se sastojci povezali, a potom uspori i miješaj nježno slastičarskom lopaticom. Ovo je najvažniji dio pripreme macarona i moraš ih miješati pažljivo, lopaticom, kružeći u obliku brojke osam. Promiješaj najviše 50 puta, a znat ćeš da je smjesa gotova kada je podigneš lopaticom, a ona se krene slijevati poput vruće lave. 
  4. Pripremi dva velika lima za pečenje i obloži ih papirom za pečenje. Pripremljenu smjesu prebaci u slastičarsku vrećicu s okruglim nastavkom. Smjesu istiskuj u malim hrpicama - macaronima, promjera oko dva cm, na pripremljeni papir. Pazi na razmak među njima jer u pečenju narastu. 
  5. Kada ih sve istisneš, svakim limom udari nekoliko puta u radnu plohu kako bi izbacila višak zraka iz macarona. Ostavi ih na sobnoj temperaturi oko pola sata kako bi se osušili. 
  6. Zagrij pećnicu na 140 stupnjeva i u njoj peci pripremljene macarone 13-15 minuta. 
  7. Pečene odmah izvadi iz pećnice pa ih zajedno s papirom makni s lima za pečenje. Pusti ih da se ohlade pa ih zatim pažljivo skini s papira. 
  8. Nadjeni kremom od bijele čokolade i malina ili po želji pekmezom, čokoladnim namazom itd. 

 

Eton mess Možda vas zanima... Eton Mess - neuredan desert kojeg će zavoljeti i najuredniji Recepti

 

Za nadjev:

  1. Nasjeckaj bijelu čokoladu, prebaci je u zdjelu, dodaj slatko vrhnje pa sve zagrijavaj nad parom kako bi se čokolada otopila.  Miješaj cijelo vrijeme kako bi dobila glatku i kompaktnu smjesu. 
  2. Smjesu makni s vatre i umiješaj u nju dehidrirane maline u prahu. 
  3. Ostavi je da se malo ohladi pa s njom premaži školjkice i spoji ih u macaron.

 | Author: Andrea Cukrov foto: Andrea Cukrov

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.