Kolumne Zajedno na Uskrs 11. travnja 2020.

Od preostalih bjelanjaka napravi neodoljive macarone

Andrea Cukrov
gastro postao gastro.24sata.hr
  • Naši najdraži food blogeri Gastrolovci udružili su snage i osmislili bogat jelovnik za nadolazeće blagdane
  • U svojim su domovima pripremili niz blagdanskih specijaliteta koji se okusima odlično nadopunjuju
  • Inspiraciju za pripremu uskrsnog ručka potraži u specijalu „Zajedno na Uskrs“
     

Moj uskršnji repertoar je godinama isti jer se za blagdane volim držati tradicije. Kod nas će se tako naći šunke, mladog luka, rotkvica i jaja. Napravit ću i sirnicu (ili pincu, ali ja sam Splićanka pa dozvolite da je moja ipak sirnica) i orahnjaču… Ma bit će svega kao i svake godine, samo ovaj put bez šire obitelji i prijatelja. 

Sigurno se sada pitate kako se u tu priču o tradicionalnom Uskrsu uklapaju macaroni, oni ipak s Uskrsom i našim tradicijama nemaju nikakve veze. I u pravu ste, ali kad su kolači u pitanju ja volim mrvicu avangarde. Ipak, razlog zbog kojeg vam predlažem upravo ovaj recept i praktične je prirode. Naime, ako mijesite sirnicu, pogaču ili pincu znate da će vam ostati koji bjelanjak viška. E pa macaroni su vam idealan način da ih potrošite. Osim toga oni su pomalo elegantni i savršeno će se uklopiti na blagdanskom stolu.

 | Author: Andrea Cukrov Andrea Cukrov

Macaroni su slavni francuski kolačići od badema i bjelanjaka, a ono što ih čini neodoljivima njihov je nježan i pahuljast izgled kao i bezbroj boja i okusa u kojima dolaze. Iako ovaj kolač prodaju u slavnoj pariškoj slastičarnici Laduree najmanje 150 godina, njihova popularnost je dosegnula svoj vrhunac devedesetih godina prošlog stoljeća. Od tada do danas, usuđujem se reći, nema ozbiljnog slastičara, amatera ili profesionalca, koji se nije uhvatio u koštac s njima. 

Iako se na prvi pogled radi o jednostavnom receptu od svega nekoliko sastojaka za uspješno pečenje macarona treba strpljenja i znanja. Ako ste ih ikada pokušali napraviti i pritom imali strašan neuspjeh onda vam je jasno o čemu govorim. Tehnika je ovdje najvažnija, ako tehnički odradite sve korake kako treba imat ćete i dobre kolače. Upravo zbog toga ću u receptu pokušati svaki korak detaljno objasniti. Nije teško, ne brinite, ali pripremite sve sastojke i alate na vrijeme i budite s njima strpljivi. 

 

Možda vas zanima... Pinca - uskrsni klasik koji budi uspomene Kolumne

 

Druge recepte potraži na blogu Cukar te pratećim Facebook i Instagram profilima. 

 | Author: Andrea Cukrov Andrea Cukrov

Sastojci:

  • 110 blanširanih badema 
  • 200 g šećera u prahu
  • 100 g bjelanjaka (od oko 3 velika jaja)
  • prstohvat soli 
  • 25 g kristal šećera 
  • Za punjenje: 
  • 200 g bijele čokolade 
  • 50 g slatkog vrhnja 
  • 2 – 3 žličice dehidrirane maline u prahu 

Postupak:

  1. Bademe i šećer u prahu ubacite u sjeckalicu ili blender i sameljite u prah. Prosijajte dobiveni prah kroz fino sito. Sve veće komadiće koji vam ostanu u situ ponovno sameljite i prosijajte. Ponovite ovo dok sve ne potrošite. 
  2. Bjelanjke sobne temperature stavite u zdjelu za miksanje, dodajte im prstohvat soli i krenite ih tuči električnim mikserom. Kada se bjelanjci zapjene polagano im dodajte kristal šećer. Nastavite sve miješati dok ne dobijete čvrst i sjajan snijeg. 
  3. Ubacite sada u bjelanjke mljevene bademe i šećer u prahu. Promiješajte sve nekoliko puta dosta energično kako bi se sastojci povezali, a potom usporite i miješajte nježno slastičarskom lopaticom. Ovo je najvažniji dio pripreme macarona i morate ih miješati pažljivo, lopaticom, kružeći u obliku brojke osam. Miješajte najviše 50 puta, a znat ćete da je smjesa gotova kada je podignete lopaticom, a ona se krene slijevati poput vruće lave. 
  4. Pripremite dva velika lima za pečenje i obložite ih papirom za pečenje. Pripremljenu smjesu prebacite u slastičarsku vrećicu s okruglim nastavkom. Smjesu istiskujte u malim hrpicama - macaronima, promjera oko 2 cm, na pripremljeni papir. Pazite na razmak među njima jer u pečenju narastu. 
  5. Kada ih sve istisnete na limove, svakim limom udarite nekoliko puta u radnu plohu kako bi izbacili višak zraka iz macarona. Ostavite ih na sobnoj temperaturi oko pola sata kako bi se osušili. 
  6. Zagrijte pećnicu na 140 stupnjeva i u njoj pecite pripremljene macarone 13 – 15 minuta. 
  7. Pečene odmah izvadite iz pećnice pa ih zajedno s papirom maknite s lima za pečenje. Pustite ih da se ohlade pa ih zatim pažljivo skinite s papira. 
  8. Nadjenite ih kremom od bijele čokolade i malina ili po želji pekmezom, čokoladnim namazom itd. 

 

Eton mess Možda vas zanima... Eton Mess - neuredan desert kojeg će zavoljeti i najuredniji Recepti

 

Za nadjev:

  1. Nasjeckajte bijelu čokoladu, prebacite je u zdjelu, dodajte slatko vrhnje pa sve zagrijavajte nad parom kako bi se čokolada otopila.  Miješajte sve cijelo vrijeme kako bi dobili glatku i kompaktnu smjesu. 
  2. Smjesu, zatim, maknite s vatre i umiješajte u nju dehidrirane maline u prahu. 
  3. Ostavite je da se malo ohladi pa s njom premažite i spojite dva po dva macarona. 

 | Author: Andrea Cukrov Andrea Cukrov

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.