Kolumne Zajedno na Uskrs 09. travnja 2020.

Pinca - uskrsni klasik koji budi uspomene

foto: Nasja Duplančić
gastro postao gastro.24sata.hr
Gastrolovka Nasja Duplančić s tobom dijeli svoj recept za pincu ili sirnicu...

Uskrs je u nekim normalnim vremenima uvijek bio vrijeme zajedništva i obiteljskog okupljanja. Vrijeme divnih, mirisnih pogača, mlade janjetine, šunke u kruhu, mladog luka i rotkvica. Sve okupano mirisom prvih jorgovana, zumbula i đurđica. Pa kava s dragim ljudima ispod rascvjetanog stabla magnolije uz smijeh i veselje. Ove godine, ipak malo drugačiji.

Izolirani smo. Radost nam je splasnula, a mnogi od nas neće imati priliku vidjeti svoje najbliže. Blagdanski stol bit će nešto siromašniji. Usprkos tome, sigurna sam da ćemo uspjeti na stol staviti barem jedan simbol Uskrsa.

Kod mene će to, svakako biti sirnice. Bakine slatke pogače s mirisom ružine vodice, obilato posute šećerom. Ako, poput mene, vjerujete da mirisi i okusi bude uspomene, uvaljajte ruke u brašno i duboko udahnite mirise omiljenog uskrsnog kolača. Baš onog koji se često nalazio na obiteljskom stolu. Ako ništa drugo, osjećat ćete blizinu vaših najdražih.

Sretan vam Uskrs, dragi ljudi. Proći će i ovo jednom. Neka ste živi i zdravi!

 

Dalmatinska pašticada s domaćim njokima Možda vas zanima... Dalmatinska pašticada s domaćim njokima - klasik koji se obožava! Kolumne

 

Druge recepte potraži na blogu Mama, ja sam gladan te pratećim Facebook i Instagram profilima.

 | Author: Nasja Duplančić foto: Nasja Duplančić

Sastojci:

  • 1 kg glatkog brašna
  • 2 svježa kvasca
  • 250 g šećera
  • 200 g maslaca
  • 8 žumanjaka
  • 4 bjelanjka – za smjesu
  • 2 bjelanjka – za premazivanje
  • korica jednog limuna i dvije naranče
  • sok od pola limuna
  • 2 dl mlijeka
  • 2 vanilin šećera
  • 1 žličica ekstrakta ruže ili žlica ruma)
  • šaka grožđica

Napomena: Prostorija u kojoj radite sirnice mora biti topla i svi sastojci sobne temperature!

 

Možda vas zanima... Mali uskrsni obrat: Kruh s komadićima šunke Kolumne

 

Zagrijavanje za pripremu:

  1. Kvasac rastopite u 1 dl toplog mlijeka sa žlicom šećera. pospite s malo brašna i stavite pokriveno na toplom da se diže.
  2. U jednu zdjelu stavite brašno.
  3. U drugoj zdjeli pjenasto izradite šećer i žumanjke, koricu limuna, naranče i vanilin šećer.
  4. U trećoj zdjeli istucite bjelanjke s prstohvatom soli u snijeg.
  5. Grožđice namočite u rumu i malo vode da budu prekrivene. Neka omekšaju.
  6. Maslac sobne temperature izmiksajte u kremu.
  7. Zagrijte 1 dl mlijeka.

 

Možda vas zanima... Brzinska tjestenina s kremom od špinata Kolumne

 

Priprema:

  1. U zdjelu s brašnom redom stavljajte dignuti kvasac, jaja sa šećerom, maslac, bjelanjak, mlijeko i procijeđene grožđice pa sve izradite mikserom sa spiralnim nastavcima. Kušajte komadić tijesta, mora biti prožet aromama, ako želite dodajte još malo ruma ili ekstrakt ruže. Trebate dobiti masni komad tijesta koji se ne lijepi. Ja sam dodala još malo brašna.
  2. Tijesto prekrijte krpom i stavite na toplo da se udvostruči. Ako nemate toplu prostoriju, zagrijte pećnicu na 50°C, otvorite vrata pećnice pa tijesto s podlogom stavite na vrata pećnice i prekrijte da se diže. Kada se tijesto udvostručilo podijelite ga na četiri jednaka komada pa oblikujte kruščiće i opet stavite da se udvostruče na toplo mjesto.
  3. Pećnicu zagrijte na 170-180°C.
  4. Vrhom oštrog noža površinu svake sirnice zarežite u obliku križa. Stavljajte na podlogu za pečenje masni papir pa dva kruščića s dovoljno razmaka između neka se peku 30-40 minuta. Ako vidite da naglo poprimaju boju prekrijte ih folijom da ne zagore. Zadnjih 10 minuta premažite ih tučenim bjelanjcima i posipajte krupnim šećerom pa vratite u pećnicu. Pazite da vam sirnice ne zagore. Tada su jako tamne i imaju gorkast okus.

Čuvajte ih zamotane u čistoj krpi ili u krpenoj vreći. U slast!

 | Author: Nasja Duplančić foto: Nasja Duplančić

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.