Umjesto šunke u kruhu ovaj put donosimo recept za - kruh s komadićima šunke. Autor recepta je food bloger Darko Kontin
Šunka u kruhu je sinonim za uskrsni stol. Tako je barem u mojoj obitelji, a vjerujem da je slično i kod mnogih od vas... Riječ je o klasiku koji ne treba mijenjati niti unaprjeđivati, ali to ne znači da nam to jelo ne može biti inspiracija za neke nove recepte.
Šunku sam nasjeckao na kockice, a kruh sam umijesio normalno, bez mlijeka. Spojio sam ta 2 sastojka i dobio ovaj ukusni domaći kruh sa slasnim komadićima šunke u svakom drugom zagrizu.
U dubokoj posudi pomiješaj dvije vrste brašna, suhi kvasac, sol i šećer. Ulij toplu vodu, dodaj kuhanu šunku pa poveži sve sastojke.
Kada zamijesiš tijesto, nastavi ga mijesiti sve dok ne postane glatko na dodir i počne se malo odvajati od prstiju. Tijesto mora biti vlažno na dodir i malo se lijepiti za prste.
Tijesto ostavi na toplom mjestu, prekriveno kuhinjskom krpom, da se diže otprilike sat vremena ili dok se ne udvostruči.
Tijesto je potrebno premijesiti kako bi se iz tijesta izbacio sav zrak.
Tijesto na kraju stavi u kalup za kruh i pusti ga tamo da se dodatno diže barem 30 minuta.
Kruh peci u prethodno zagrijanoj pećnici na 200 stupnjeva oko 35-40 minuta.
Kada je kruh pečen, pokrij ga s krpom i pusti da se ohladi prije rezanja i posluživanja. Dobar tek!