Kolumne 18. ožujka 2020.

Brzinska tjestenina s kremom od špinata

Nasja Duplančić
gastro postao gastro.24sata.hr
Ima li nekoga tko nije jeo špinat na mlijeku? Uz obavezne pohane šnicle i pire ili faširance, a često i samo uz jaje na oko. Ima li djeteta na u ovim krajevima koje nije uživalo u ovako pripremljenom špinatu?

Špinat je valjda jedino zelenje koje niti jedno dijete neće odbiti. Zato su kod mene kreme od kelja, brokule, blitve pa čak i raštike ili graška vrlo često bile na tanjuru. A sve po uzoru na sjeckani špinat iz djetinjstva.

Umjesto mesa, divno paše uz kuhanu palentu s maslacem i sirom ili uz tjesteninu, a isto tako ga možete umiješati u rižoto koji ste napravili bazično, od luka i temeljca. Samo pred kraj umiješate nekoliko žlica ove divne kreme i posipate parmezanom.

Isprobajte i javite kako vam se sviđa… Dijete je pojelo dva tanjura.

 

Možda vas zanima... Fajitas s izvanrednim domaćim tortiljama i piletinom Kolumne

 

Druge recepte potraži na blogu Mama, ja sam gladan te pratećim Facebook i Instagram profilima.

 | Author: Nasja Duplančić Nasja Duplančić

Sastojci:

  • 400-500 g svježih listova špinata
  • 2 režnja češnjaka
  • 1 žličica brašna
  • oko 1,5 dl mlijeka
  • 1/2 šalice za kavu ribanog parmezana
  • sol
  • papar
  • maslinovo ulje
  • komadić maslaca
  • 300-400 g integralne tjestenine
  • voda od kuhanja tjestenine

 

Možda vas zanima... Danas za ručak: Mesne polpete u brzom i finom umaku Kolumne

 

Priprema:

  1. Špinat očistite, operite i stavite kuhati u posoljenu kipuću vodu 3-4 minute, tek toliko da malo omekša.
  2. Procijedite ga (sačuvajte vodu) pa nasjeckajte u multipraktiku sasvim sitno.
  3. U tavi na malo maslinovog ulja popržite vrlo kratko jednu žličicu brašna i usitnjeni češnjak.
  4. Dodajte špinat, mao vode od kuhanja špinata, sol i papar, neka se još minutu kuha.
  5. Dodajte malo mlijeka da dobijete glatku kremu.
  6. Umiješajte parmezan i komadić maslaca.
  7. Stavite kuhati tjesteninu prema uputama na pakiranju.
  8. Pred kraj kuhanja odvojite nekoliko žlica škrobne vode i dodajte u špinat za dodatnu kremoznost umaka.
  9. Procijedite tjesteninu i umiješajte ju u umak. Po želji dodajte još maslinovog ulja.

Dobar tek!

 | Author: Nasja Duplančić Nasja Duplančić

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.