Kolumne 06. veljače 2019.

Danas za ručak: Mesne polpete u brzom i finom umaku

foto: Nasja Duplančić
gastro postao gastro.24sata.hr
Bilo je u mojoj obitelji vrhunskih kuhara i mesara. Nisam ih upoznala jer sam se rodila puno kasnije. Mamina obitelj znala je s mesom. Koja pozicija ide u koje jelo, kako napraviti gusti, tamni saft i kako ga vrhunski začiniti.

Tako sam imala priliku uživati u najboljoj pašticadi, kokošjem tingulu, domaćim kozlićima s ražnja, savršeno pripremljenoj teletini ispod peke, vrhunskim punjenim paprikama, najboljem goveđem šugu. 

Jedan od takvih recepata je i ovaj. Istina, malo moderniziran, ali ništa manje ukusan.

Ono što je najvažnije kod pripreme bilo kojeg mesnog jela je svježe meso dobre kvalitete. Ovoga puta mljevena govedina, sočna i dobro začinjena u obliku pljeskavica u finom šugu koji savršeno paše uz kremasti pire i zelenu salatu. Pravi zimski ručak. 

 

Dalmatinska pašticada s domaćim njokima Možda vas zanima... Dalmatinska pašticada s domaćim njokima - klasik koji se obožava! Kolumne

 

Prije nego što se bacite na pripremu, posjetite Nasjin blog Mama, ja sam gladan, Instagram profil i Facebook stranicu i inspirirajte se novim, slasnim idejama.

Uživajte!

 | Author: Nasja Duplančić foto: Nasja Duplančić

Potrebno vam je:

  • 850 g govedine/junetine od vrata (svježe mljevene, nemojte, molim vas kupovati onu pakiranu)*
  • 1 luk
  • 3 češnja češnjaka
  • puna šaka peršinovog lišća
  • 1 jaje
  • muškatni oraščić
  • sol
  • papar
  • 2 žlice krušnih mrvica
  • brašno
  • ulje ili svinjska mast
  • malo soja umaka
  • 1 žlica koncentrata rajčice

*Juneći vrat je lagano prošaran masnoćom i sam po sebi sočan pa je idealan, za razliku od buta koji je suh.

Postupak pripreme:

  1. Meso stavite u zdjelu pa dodajte sol, papar i pola žličice muškatnog oraščića.
  2. U multipraktiku sameljite luk, peršin, češnjak i dodajte mesu. 
  3. Sve prstima dobro promiješajte da se sastojci dobro povežu. 
  4. Dodajte jaje i krušne mrvice. Promiješajte! 
  5. Oblikujte polpete poput malih pljeskavica. Računajte da će vam se pečenjem i kuhanjem stisnuti. Neka budu veličine ženskog dlana, ne jako debele. Od ove količine mesa dobit ćete oko 17 polpeta.
  6. Svaku uvaljajte u brašno. Dobro istresite višak. Ne stavljajte previše brašna (koje brašno ćete koristiti nije bitno, samo nemojte neko koje ima specifičan okus da ne prevlada).
  7. U dubljoj tavi, nekoj u kojoj vam se neće lijepiti za dno i koja je većeg promjera da vam stane što više polpeta u jednom sloju, zagrijte malo ulja. Ja uvijek koristim maslinovo, ali može i suncokretovo ili svinjsku mast.
  8. Pecite polpete nekoliko minuta sa svake strane. Tek toliko da dobiju boju, a ne da se sasvim ispeku. Kada su lagano potamnile i zapekle se, vratite sve polpete u tavu. Ostavite ulje od pečenja sa svim sokovima koje je meso pustilo. Prelijte toplom vodom i nastavite kuhati na laganoj vatri. Nemojte pretjerivati s vodom. Polpete ne trebaju biti sasvim prekrivene vodom.
  9. Dodajte odmah koncentrat rajčice i 2-3 žlice soja umaka.
  10. Posolite (s obzirom na soja umak, nemojte pretjerati).
  11. Ubacite još malo muškatnog oraščića po želji.
  12. Neka se poklopljeno kuha na laganoj vatri sat vremena.
  13. U međuvremenu rastopite 1 žličicu brašna u malo hladne vode i dodajte saftu da ga lagano zgusne. 
  14. Kušajte, doradite okus. Ničega previše. Muškatni oraščić mora istaknuti okus mesa, a ne ga prekriti. Dobit ćete gusti umak, tamno smeđe boje.

Servirajte uz pire krumpir. Dobar tek!

 | Author: Nasja Duplančić foto: Nasja Duplančić

Komentari 1
Pogledaj sve komentare
  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Miss7Gastro dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Miss7Gastro te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • isamar 06:50 01. Siječanj 2021.

    Čim sam pročitao riječ multipraktik, i da se u njemu samelju kapula, češnjak peršin, prestao sam čitati recept. Izbacite multipraktik iz upotrebe. Sjeckajte kapulu, češnjak peršin nožem. Izgubiti ćete nešto vremena ali će vam sva jela biti neuporedivo ukusnija sjeckana ... prikaži još! nožem. Vrhunski svjetski kuhari su potvrdili tu činjenicu. Kapuli i češnjaku treba rukom odstraniti središnji prokrijali dio, ako je prisutan. Od peršina se koristi samo list. I lijepo na drvenoj dasci oštrim nožem sve isitnite.