11. studenoga 2016.

Sedam razloga zbog kojih obožavamo avokado

avokado sendvič
foto: Thinkstock
gastro postao gastro.24sata.hr
Upravo zato što je avokado kod nas još uvijek relativno nepoznat plod, pravo je vrijeme da otkrijete sve blagodati tog zelenog čuda.

Nazivaju ga najsavršenijom hranom na svijetu. Slaže se u gotovo svim jelima, pun je vitamina, kremast je, a u njemu možete uživati za doručak, ručak ili večeru. Donosimo vam sedam novih načina za uživanje u avokadu.

Kako gotovo da i ne postoji osoba koja ne voli tjesteninu, a pomoću avokada možete napraviti neodoljiv umak baš po svom guštu, upravo se zato ovo jelo nalazi pri vrhu popisa najdražih jela s avokadom. Sve što trebate je skuhati tjesteninu, a dok se ona kuha, u blenderu izmiksati avokado, češnjak i začine. Kada je tjestenina gotova, ocijedite je i ostavite malo vode od kuhanja. Pomiješajte s umakom i navalite na najbržu tjesteninu na svijetu.

Burgeri će postati daleko ukusniji ubacite li u njih samo komadić avokada. Pazite li na prehranu, umjesto kečapa i majoneze svakako upotrijebite avokado pa uživajte u finoj pljeskavici s neodoljivim kremastim dodatkom.

Riža ili ječam također će oživjeti uz nekoliko kriški svježeg avokada. Bit će odlična zamjena za salatu, a rezanje će vam oduzeti svega nekoliko sekundi vremena.

Avokado | Author: Thinkstock foto: Thinkstock

Priprema pomfrita nikada neće biti zdravija. Avokado narežite na ploške, uvaljajte ga u najdraži miks za paniranje i ispecite u pećnici. Cijeli recept pročitajte ovdje.

Salate s dodatkom avokada dobit će sasvim jednu novu dimenziju. Taj savršeno meki plod učinit će je daleko zanimljivijom nego što ste mogli zamisliti. Bilo da je riječ o salati s povrćem, tunom ili piletinom, samo šaka sjeckanog avokada učinit će pravo čudo.

Umak, dressing ili jednostavan namaz – avokado zbilja može sve to. Ispecite tost, prepolovite avokado i spojite ih u sjajan doručak kojim ćete na najljepši način započeti dan. Kombinirajte avokado i vrhnje, limunov sok, ocat, vino, ma sve što poželite, a onda uživajte u finim umacima ili dressingu za omiljenu salatu. Recept za hummus od avokada potražite ovdje.

Osim u slanim jelima, avokado će biti sjajan dodatak i svakom desertu. Od njega možete napraviti najzdraviju kremu za kolače ili muffine, ali i sladolede, mousseve i cijeli niz slastica koji će vas oboriti s nogu. 

Fino, brzo, avokado!

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.