Jedan avokado u oko 330 kalorija osigurava gotovo 1000 mg kalija što čini polovinu dnevnih potreba te dvostruko veću količinu od banane.
Također, jedan avokado može zadovoljiti trećinu dnevnih potreba za vitaminom E te više od dvije trećine dnevnih potreba za folnom kiselinom.
No to nije sve jer avokado sadrži i pregršt drugih vitamina i minerala poput magnezija, vitamina C, vitamina K te vitamina B skupine. Čak 13,5 g vlakana u jednom plodu svrstava avokado u namirnice bogate vlaknima. Avokado dozrijeva nakon branja, stoga pri kupnji slobodno možete odabrati tvrđe primjerke i pustiti ih da sazriju na sobnoj temperaturi, a zatim ih pohraniti u hladnjak.
Sazrijevanjem, kora avokada posmeđuje i plod postaje mekši. Nezreli avokado neće uspjeti sazrijeti u hladnjaku.
Predlažemo da napravite dressing od avokada kojeg možete upotrebljavati na bezbroj načina: kao umak za tjesteninu, namaz za sendviče ili kao umak uz ribu i kuhano ili pirjano povrće.
Sastojci za otprilike 2 šalice dressinga:
• 4 žlica maslinova ulja
• 3 režnja češnjaka
• 1 slani inćun
• 1 veliki zreli avokado
• pola svježeg krastavca
• nasjeckani list peršina
• svježi vlasac
• sok od jednog limuna
• sol, papar, pola žličice senfa
Priprema:
- Na ulju kratko propirjati protisnuti češnjak i nasjeckani inćun.
- U blender dodati sve sastojke i miksati dok smjesa ne postane homogena.
- Po potrebi razrijediti s malo vode.
- Pojesti odmah ili čuvati u hladnjaku najviše 3 dana.
Par ideja za jela od avokada potražite ovdje!