Špajza 21235 prikaza 18. listopada 2017.

Najbolji umaci svijeta: 2. Bešamel umak

Thinkstock
gastro postao gastro.24sata.hr
Iako ga se najčešće povezuje kao sastavni dio lazanja, može se dodati i u neke krem juhe ali i umake.

Bešamel je mliječni umak i jedan od najvažnijih umaka. Poznat je još i kao bijeli umak ili "sauce blanche”. Nezaobilazan je dio pripreme lazanja svih vrsta, kao i musaka, a najviše se koristi u talijanskoj kuhinji.

 

Lazanje | Author: Thinkstock Thinkstock

 

Porijeklo bešamel umaka datira još iz 17.stoljeća iz doba Luja XIV. Prema legendi, izmislio ga je jedan kanonik na dvoru, čiji je prvobitni recept uz vrhnje sadržavao brašno i maslac, ljutiku, peršin te luk. Danas se u suvremenoj kulinarskoj verziji umjesto vrhnja koristi mlijeko, te se ne ubacuje previše dodatnih sastojaka kako se to nekada radilo.

Smatra se da je umak ime dobio po markizu de Béchamelu. On je bio financijer koji je imao počasnu poziciju glavnog pomoćnika kralja Louisa XIV. 

 

 | Author: Thinkstock Thinkstock

 

Ovaj umak nezaobilazan je dio pripreme lazanja svih vrsta, kao i musaka, a najviše se koristi u talijanskoj kuhinji, za cannelonne ili za prelijevanje raznih mesa. Priprema bešamela je vrlo jednostavna. Iako za njegovu pripremu postoji mnogo različitih recepata i varijacija koje se primjenjuju kako za koje jelo, a jednako se tako mijenjaju u različitim tradicionalnim svjetskim kuhinjama, ipak postoji osnova od koje se rijetko odstupa.

 

 | Author: Thinkstock Thinkstock

 

Donosimo vam klasičan recept za pripremu bešamel umaka.

  • 500 ml mlijeka
  • 50 g brašna
  • 50 g maslaca
  • prstohvat soli i papra
  • malo muškatnog oraščića

Priprema:

1. U posudu stavite maslac da se rastopi na vrlo laganu vatru. Kad se rastopio i počeo lagano bubriti dodajte brašno.

2. Smjesu brašna i maslaca kuhajte na laganoj vatri uz kontinuirano mješanje 3-4 minute

3. Maknite smjesu s vatre pa dodajte mlijeko također konstantno mješajući smjesu

4. Dovedite smjesu do vrenja, a zatim pustite da se cijela smjesta zgusne do željene gustoće

5. Na samom kraju začinite sa soli i paprom te dodajte malo muškatnog oraščića.

 

Bešamel umak iskoristite u ovim receptima

Božanstvene cannellone

Kremasti složenac od krumpira

Francuski croque monsieur

Cordon Bleu lazanje

Slana torta od palačinki

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.