Špajza 21. rujna 2023.

Brzi bešamel umak bolji od onog iz MasterChefa

bešamel umak
Brzi bešamel umak foto: Shutterstock
gastro postao gastro.24sata.hr
Bešamel umak neizostavni je dio lazanja, musake i pokoje kremaste juhe, a mi ćemo ti pokazati kako ga brzo i lako pripremiti

Tko obožava lazanje zna da bez bešamel umaka ovo slasno jelo nije isto! Bešamel je mliječni umak i jedan od najvažnijih umaka francuske kuhinje. Poznat je još i kao bijeli umak ili sauce blanche te se odlično uklapa ne samo u lazanje, nego i musake, razne tjestenine i neke kremaste juhe. U nastavku donosimo najbolji recept za bešamel umak. 

Bešamel umak ima dugu povijest 

Bešamel umak datira još iz 17. stoljeća iz doba Luja XIV. Prema legendi, izmislio ga je jedan kanonik na dvoru, čiji je prvobitni recept uz vrhnje sadržavao brašno i maslac, ljutiku, peršin te luk.

Danas se u suvremenoj kulinarskoj verziji bešamela umjesto vrhnja koristi mlijeko, te se ne ubacuje previše dodatnih sastojaka kako se to nekada radilo. Smatra se da je bešamel umak ime dobio po markizu de Béchamelu, financijeru koji je imao počasnu poziciju glavnog pomoćnika kralja Luja XIV. 

 | Author: Shutterstock Bešamel umak foto: Shutterstock

Tajne najboljeg bešamel umaka

Bešamel umak nezaobilazan je dio pripreme lazanja svih vrsta, kao i musaka, a najviše se koristi u talijanskoj kuhinji, za cannellone ili za prelijevanje raznih jela od mesa. Priprema bešamela je vrlo jednostavna.

Iako za pripremu postoji mnogo različitih recepata i varijacija koje se primjenjuju kako za koje jelo, a jednako se tako mijenjaju u različitim tradicionalnim svjetskim kuhinjama, ipak postoji osnova od koje se rijetko odstupa. Osnovni recept za bešamel umak zahtijeva mlijeko, brašno i maslac te malo soli i muškatnog oraščića. Brašno za bešamel treba biti oštro, ali može poslužiti i glatko.

Osim soli i papra, u bešamel možeš dodati i druge začine po želji kako bi odgovarao jelu koje kuhaš, no s muškatnim oraščićem sigurne nećeš pogriješiti. Kako bi spriječili pojavu grudica, najbolje je bešamel pripremati s toplim mlijekom, a potrebno je i žustro miješati umak kako bi se eventualne grudice brašna razbile. Sve to pomoći će ti da napraviš najbolji bešamel umak za lazanje ili musaku.

 | Author: Shutterstock Musaka s bešamel umakom foto: Shutterstock

Brzi bešamel umak 

Sastojci:

  • 500 ml mlijeka
  • 50 g brašna
  • 50 g maslaca
  • prstohvat soli i papra
  • malo svježe naribanog muškatnog oraščića

Postupak:

  1. U posudu stavi maslac da se rastopi na vrlo laganu vatru. Kad se rastopio i počeo se lagano pjeniti dodaj brašno.
  2. Smjesu brašna i maslaca kuhaj na laganoj vatri uz kontinuirano miješanje 3-4 minute. 
  3. Makni smjesu s vatre pa dodaj prethodno zagrijano mlijeko također konstantno miješajući smjesu.
  4. Dovedi smjesu do vrenja, a zatim pusti da se zgusne.
  5. Na samom kraju dodaj malo soli i papra te malo muškatnog oraščića.

Bešamel umak iskoristi u ovim receptima:

 

Možda vas zanima... Kremasti i sočni zapečeni njoki sa špinatom i sirom Recepti Možda vas zanima... Slasne lazanje sa sirom i šunkom za super brzi ručak Špajza bijela pizza Možda vas zanima... Gurmanska pizza s bijelim umakom, šunkom i gljivama Recepti Možda vas zanima... Pripremili smo tri recepta za najveće ljubitelje lazanja Recepti

 

Komentari 1
Pogledaj sve komentare
  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Miss7Gastro dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Miss7Gastro te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • amando 09:46 06. Svibanj 2022.

    Ovo je lijepo