Špajza 28. veljače 2024.

Pesto - jedan od najboljih umaka na svijetu

pesto
Pesto genovese posebno prija uz penne foto: Patrycja Jadach/Unsplash

Powered by:

gastro postao gastro.24sata.hr
Većina nas pesto poznaje kao miks začinskog bilja, obično bosiljka, orašastih plodova, te parmezana i maslinovog ulja. Odlično paše uz tjesteninu, no neki ga znaju stavljati i u sendviče te na pizzu.

Pesto je aromatičan umak kojeg se uvijek isplati imati u blizini jer može izvrsno i "u trenu“ oplemeniti razna jela. Najčešće se koristi kao umak za tjesteninu, no vrlo je ukusan i uz njoke, guste juhe, pizzu, lazanje, pečeno ili kuhano meso, ribu i povrće, kao dodatak preljevima za salatu, ili najjednostavnije – kao namaz za kruh.

Sam naziv, koji dolazi od talijanskog pestare, što znači gnječiti, tući govori mnogo o tome kako je ovaj mirisni umak najbolje pripremati - usitnjavanjem u mužaru, no poslužiti može i blender ili štapni mikser.

 

Pesto od oraha Možda vas zanima... Za večeru nema straha - napravite pesto od oraha! None
 

Kolijevka pesta je Ligurija, regija u Italiji čija je kuhinja i poznata po tradicionalnom pestu alla genovese. Svaka obitelj u Genovi čuva svoje male trikove za pripremu savršenog zelenog pesta, no tajna je vrlo vjerojatno u posebno blagom i slatkastom bosiljku, karakterističnom za ovo područje.

Što sve možeš ubaciti u pesto...

Pesto dolazi od talijanske riječ 'pestare' znači 'samljeti ili zgnječiti', stoga u ovaj umak osim bosiljka možete doslovce ubaciti sve začinsko bilje u čijem okusu uživate kao što su peršin, korijandar, metvica, mažuran, origano, majčina dušica, rikola ili pak svježi špinat. 

Na taj način pestom se mogu nazivati i druge varijacije ovog umaka koje se pripravljaju finim usitnjavanjem u mužaru ili blenderu, a možete se poslužiti i štapnim mikserom.

Fettuccine-s-gljivama-i-pestom | Author: Thinkstock foto: Thinkstock

Pesto genovese jednostavno se priprema, a velika vrijednost ovog umaka je u tome što se termički ne obrađuje te obiluje hranjivim sastojcima. Bosiljak je biljka od davnina poznata po svojoj ljekovitosti. Osobito dobro utječe na probavu i na srce te ga je zaista korisno uvrstiti u prehranu.

 

Možda vas zanima... Još finiji tanjuri: Pesto, tu ti je mjesto! Špajza

 

Osim bosiljka, u ovaj pesto idu pinjoli - sjemenke iz češera bora koje obiluju aminokiselinama, vitaminima A, C, D, E te riboflavinom, željezom, cinkom i selenom. Također čuvaju srce i krvne žile, crijeva i jačaju imunitet. Tu je još i maslinovo ulje i češnjak, čije blagodati ne trebamo posebno isticati, parmezan i sol.

pesto | Author: Thinkstock foto: Thinkstock

Kako pripremiti pesto

Na otprilike 50 listića svježeg bosiljka, za pripremu ovog najosnovnijeg pesta, potreban je 1 češanj češnjaka, 20 g pinjola, 30 g sitno ribanog tvrdog sira, oko 50 ml maslinovog ulja i malo soli. Priprema započinje usitnjavanjem listića bosiljka u mužaru, kružnim pokretima, korak po korak, kako bi se svaki listić dobro "izgnječio“ i pretvorio u pastu – u tome može pomoći dodatak male količine soli.

Nakon toga, dodaju se češnjak i pinjoli koji se dalje usitnjavaju dok se ne postigne kremasta tekstura. Još je preostao sitno ribani tvrdi sir, idealno parmezan, pecorino romano ili grana padano, koji se samo umiješa u dobivenu kremastu smjesu te se dodatkom obilnije količine maslinovog ulja doradi konzistencija umaka, koja treba biti "glatka“.

Kada se usitnjavaju uz pomoć blendera, bosiljak, češnjak i pinjoli se, uz dodatak maslinovog ulja, odmah zajedno miksaju, a sitno ribani sir je najbolje umiješati ručno kako se ne bi baš previše usitnio.

 | Author: Thinkstock Pesto foto: Thinkstock

Kako bi mogli uživati u ovome pestu i zimi, dobro je napraviti veće količine umaka i zalediti ga u posudicama koje odgovaraju porcijama. Umak od bosiljka može se čuvati i u staklenci, u hladnjaku. Važno je samo da "pliva" u maslinovom ulju koje ga čuva od kvarenja. U hladnjaku može stajati dva do tri tjedna. 

Recepte za neodoljiva jela s pestom potraži ovdje.

Saznaj sve i o drugim najboljim umacima:

Tartar umak

Bešamel umak

Soja umak

Worcester umak

Hollandaise umak

 

Komentari 1
Pogledaj sve komentare
  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Miss7Gastro dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Miss7Gastro te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • amando 10:31 29. Veljača 2024.

    najbolji umaci