Špajza 10. svibnja 2017.

Još finiji tanjuri: Pesto, tu ti je mjesto!

foto: Thinkstock
gastro postao gastro.24sata.hr
Šaka začina, malo maslinovog ulja, omiljeni oraščići i sir za dodatnu dozu okusa - ultimativni recept za pesto je spreman!

Ne bojte se upotrijebiti šaku, pa čak i dvije sitnog začinskog bilja. Ono će dati savršene okuse i uglavnom preuzeti glavnu, neodoljivo slasnu ulogu u baš svakom tanjuru. Osim klasičnog spoja s tjesteninom, pesto možete koristiti i kao dodatak još vrućem, grillanom mesu, rižotima i umacima koje će upravo ove jednostavne mješavine okusa dovesti do savršenstva. 
 

pesto | Author: Thinkstock foto: Thinkstock


Klasični pesto Genovese dolazi iz talijanske regije Liguria, a priprema se od bosiljka, parmezana, pinjola, češnjaka i maslinovog ulja. Da biste ga iskoristili u punom potencijalu, pomiješajte ga s al dente skuhanom tjesteninom pa uživajte u sjajnim, talijanskim okusima sasvim jednostavne paste.
 

Fettuccine-s-gljivama-i-pestom Možda vas zanima... Neodoljivih osam jela s pestom genovese None

Pesto ne traži samo začinsko bilje, pripremiti ga možete i sa zelenim lisnatim povrćem kao što je kelj. Uz kelj će se odlično složiti orasi i češnjak, a dodati možete i malo vlasca te maslinovo ulje. Ovakav pesto možete kombinirati i u jelima s rižom ili žitaricama poput prosa, kus kusa, ječma...

Jednostavnom bilju kao što je peršin dat ćete posve novu namjenu stavite li ga u glavnu ulogu u pestu s bademima i orasima. Češnjak je obavezan kako bi pojačao okuse, a kvalitetno maslinovo ulje na divan će način podići cijelu kombinaciju.
 

 | Author: Thinkstock foto: Thinkstock

Kombinaciju začinskog bilja kao što su peršin i bosiljak na divan će način zaokružiti šaka obožavanih pistacija. Dodajte tome malo limunovog soka, maslinovo ulje i tek jedan režanj češnjaka. Ubacite u već skuhanu tjesteninu pa dodajte još koju žlicu vrhnja kako biste dobili što kremoznije jelo. Naravno, uživajte odmah!

Pesto od medvjeđeg luka nešto je najbolje što vam se može dogoditi. Svježi listovi, maslinovo ulje, bademi i parmezan definitivan su recept za sreću. Ovoj kombinaciji neće biti potrebno dodati češnjak zbog intenzivnog okusa medvjeđeg luka.
 

Možda vas zanima... Medvjeđi luk - Vjesnik zdravih proljetnih obroka Špajza

Ako pak niste jaki na začinskom bilju te vam ono u teglicama nikako ne uspijeva, a ono kupovno ne čini vam se kao dostojna zamjena, baza za vaš pesto mogu postati i crvene sušene rajčice. Kušanje prije pripreme je obavezno kako biste znali kakav je intenzitet okusa sušenih rajčica. Kombinirajte ih s orasima pa svemu dodajte žlicu finog sira te malo bosiljka. Bolje ne može!
 

 | Author: Thinkstock foto: Thinkstock

Špinat, brokula i cvjetača također će se odlično snaći u blendanim verzijama. Špinat i drugo lisnato povrće tek kratko blanširajte dok će tvrđe povrće zahtijevati nešto dužu termičku obradu. Kod pripreme ovakvih jela nije potrebno čekati čak ni da se sastojci ohlade. Ubacite ih u blender, dopustite mu da odradi svoje, a zatim pesto spajajte u samo vama omiljenim kombinacijama.

 

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.