Srijemuš, divlji luk ili medvjeđi luk, poznata je proljetna zelenolisna biljka koja raste u šumama, najčešće uz potoke. Prepoznatljiv je po duguljastom zelenom lišću koje podsjeća na lišće đurđica, samo je uže. Također, ima i jako lijep bijeli cvijet koji izgleda kao malo manje bogata verzija cvijeta domaćeg crvenog luka.
Osim što je vrlo ukusan - okusom podsjeća na češnjak, medvjeđi luk je i vrlo zdrav.
S obzirom na to da medvjeđi luk raste samoniklo, nije zagađen špricanjem, ispušnim plinovima ili drugim onečišćivačima, jer raste uglavnom u zatvorenijim dijelovima šume, obično uz potoke, gdje nema prometa i slično. Mlado zeleno lišće sadrži čak 20 do 50 mg vitamina C te karoten.
Kada jedemo svježu biljku, ona na sebe veže otrove iz organizma i različite masnoće iz tijela te ih izbacuje iz organizma. Stoga je upravo medvjeđi luk sjajan izbor za proljetno čišćenje.
S njim možete napraviti sjajan rižoto - samo ga kratko povenete na malo maslinovog ulja i dodajte kuhanoj riži, ili frittatu, pesto, juhu i slično.
Za ljubitelje okusa češnjaka, ova mala divna i zdrava biljka pravi je užitak!
Ako vam nedostaje ideja što učiniti s ovom proljetnom blagodati, imamo nekoliko prijedloga!
Pesto i juha od medvjeđeg luka