Recepti 18. ožujka 2017.

Sjajni okusi rižota s gljivama i prženim češnjakom

foto: Thinkstock
gastro postao gastro.24sata.hr
Divna kombinacija nevjerojatno dobrih okusa čeka vas u ovom slasnom rižotu.

Iako se čini da će ovo biti preintenzivnog okusa, spoj gljiva i paste od prženog češnjaka divno će se sljubiti u rižotu kakvog možete poslužiti uz kuhano meso.

Gljive odaberite one koje su vam najdraže, no nemojte ipak koristiti neke intenzivnog mirisa poput vrganja kako sve skupa ne bi bilo previše.

Uz ovako pripremljen rižoto, odlično će prijati neka salata blažeg okusa - poput kristalke ili matovilca.

Sastojci:

  • pileći temeljac za podlijevanje - oko 2 l
  • 1/4 šalice paste od prženog češnjaka
  • 350 g gljiva po izboru
  • 3 žlice maslinovog ulja
  • 5 žlica maslaca
  • 2 ljutike, nasjeckane
  • 1 šalica Arborio riže
  • 1/2 šalice suhog bijelog vina
  • 1/2 šalice naribanog parmezana/Grana Padano
  • sol i papar
  • sjeckani peršin

Priprema:

  1.  Zagrijati temeljac i pustiti da zakuha te dodati žlicu paste od pečenog češnjaka (ispeći češnjak u ljusci u pećnici i zdrobiti ga u mužaru u pastu, bez ljuske) te ostaviti da lagano krčka
  2. Gljive očistiti i narezati klobuke na kriškice te zagrijati žlicu maslinovog ulja te popržiti gljive - dok ne dobiju boju pa ih prebaciti u posudu
  3. Na maslinovo ulje dodati preostale 2 žlice i žlicu maslaca te ljutiku i nožice od gljiva narezane na ploškice i pirjati dok ljutika ne omekša; dodati rižu i miješati povremeno te kuhati 3 - 4 minute pa zaliti vinom i kuhati dok se sve vino ne upije, odnosno, dok tekućina ne nestane
  4. Miješajući neprestano, dodavati svako toliko 3/4 šalice temeljca i puštati da riža svaki put upije tekućinu (prije novog podlijevanja)
  5. Dodavati temeljac dok riža ne bude kremasta, ali opet al dente - 17 - 20 minuta
  6. Umiješati preostali pire od češnjaka i maslac te pomiješati sve s naribanim sirom
  7. Ukrasiti sjeckanim vlascem ili peršinom
  8. Poslužiti toplo

Dobar tek! 

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.