gastro postao
Izvrstan ručak kojim ćete oduševiti ukućane, ali i koji možete pripremiti kada očekujete goste.
Meki domaći njoki u divnom umaku od gljiva i gorgonzole. Izbor gljiva je na vama, samo pripazite na potrebnu duljinu njihove pripreme.
Njoke poslužite tople, prelivene pripremljenim umakom i s nekom sezonskom salatom - preporučujemo endiviju.
Vjerujemo kako će svi koji kušaju ovo mirisno i osebujno jelo biti oduševljeni!
Sastojci:
- Za njoke:
- 2 šalice glatkog brašna
- 900 g krumpira
- 3 žlice soli
- 2 jaja
- Papar
- Maslinovo ulje
- Za umak:
- 3 žlice maslinovog ulja
- 1 žlica soli
- 1 šalica vrhnja za kuhanje
- 1 šalica povrtnog temeljca
- 100 g gorgonzole
- Prstohvat muškatnog oraščića
- Prstohvat cayenne papra
- 350 g gljiva
Priprema:
- Njoki: Krumpir skuhati u ljusci s 1 žlicom soli; kuhati ga dok se ne može prerezati vilicom. Ohladiti krumpir tek toliko da ga možete držati u rukama pa ga oguliti. Zdrobiti ga pa posipati brašnom i dodati jaje, sol i papar. Vilicom miješati smjesu dok se ne sjedini pa rukama oblikovati tijesto (zamijesiti ga) i podijeliti na 4 - 5 komada. Svaki komad oblikovati u kuglicu pa razvaljati u oblik valjka i narezati na komade veličine 3 cm. Zakuhati vodu pa skuhati njoke (kuhati ih oko 3 minute - dok se ne dignu u vodi).
- Umak: Na maslinovom ulju popržiti gljive dok ne omekšaju. U drugoj posudi pomiješati vrhnje za kuhanje i temeljac i zakuhati; smanjiti vatru pa pustiti da se lagano krčka oko 10 minuta (da se tekućina smanji za 1/3) i dodati gorgonzolu, cayenne i muškatni oraščić te miješati dok se gorgonzola ne rastopi pa maknuti s vatre. pomiješati s poprženim gljivama.
- Njoke preliti umakom od gljiva i gorgonzole.
- Poslužiti toplo.
Dobar tek!