Recepti 14. veljače 2017.

Savršene gljive s balzamičnim octom

foto: Thinkstock
gastro postao gastro.24sata.hr
Ovaj jednostavan, a opet toliko neodoljiv prilog, svakao trebate probati!

Gljive su nešto o čemu bismo mogli pisati danima! Zdrave, sočne, ukusne, od svakog jela naprave da bude upravo savršeno, a najbolje je što, ako ih poznajete, možete ih sami i brati! A od toga nema veće sreće!

No, s obzirom na to da je sada zima, ne preostaje nam ništa drugo nego osloniti se na ponudu u trgovačkim lancima, na placu ili pak onome što imamo spremljeno u zamrzivaču (ako smo kojim slučajem stvarno sami brali gljive).

Kod odabira gljiva za ovaj sjajan prilog, preporučujemo zlatne šampinjone, jer će se oni ipak najbrže skuhati, a i čvršći su od običnih šampinjona pa će imati jedan dobar, "hrskav" okus. 

 | Author: Thinkstock foto: Thinkstock

Ovako pripremljene gljive, možete poslužiti kao prilog mesnom pečenju, pohanom mesu ili čak pohanim odrescima od soje čime ćete dobiti obrok koji mogu jesti i vegetarijanci!

Također, ako vam se ne da pripremati ništa drugo, ove sjajne gljive možete pojesti i s komadom finog hrskavog kruha i zdjelom salate i uživati u sjajnim okusima!

Sastojci:

  • 1 žlica maslinovog ulja
  • 2 - 3 ljutike, očišćene i tanko narezane na kriške
  • 3 žlice maslaca
  • 400 g šampinjona, narezanih na ploškice
  • Sol, papar, ružmarin
  • 2 žlice aceta balsamica
  • 1 1/2 žlica smeđeg šećera
  • 1 žlica soja sosa (možete i bez ovog sastojka ako ne volite soja sos ili ga zamijenite Worcester umakom)
  • 3 češnja češnjaka, naribana

Priprema:

  1. Zagrijati ulje i kratko popržiti ljutiku - oko minutu; dodati 2 žlice maslaca i miješati dok se maslac ne rastopi pa ubaciti gljive, sol, papar, ružmarin i uz neprestano miješanje, kuhati 5 -6 minuta, dok gljive ne dobiju lijepu zlatnu boju
  2. Smanjiti temperaturu pa dodati aceto, češnjak, šećer i soja sos (ili Worcester) i ostaviti 8 - 9 minuta da se kuha; povremeno promiješati
  3. Poslužiti odmah

Dobar tek! 

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.