gastro postao
Teletina je sama po sebi sjajna, a dodate li joj gljive, postaje izuzetan obrok!
Postoje ljudi koji ne vole teletinu. Mi nismo jedni od njih!
Teletina je vrlo zdrava namirnica koju bismo trebali češće konzumirati nego što to činimo. Odlično se slaže s gotovo svim prilozima, kuhana ili pečena, pa čak i pohana! Kuhana teletina sa sosom od kopra valjda je najbolje jelo koje možeš pripremiti s teletinom. Dobro, i sos od rajčice se sjajno slaže s teletinom. I pire krumpirom.
No, ovo sjajno i prilagodljivo meso možeš jesti i s umakom od gljiva.
Sastojci:
- 1/2 šalice glatkog brašna
- 500 g teletine narezane na šnicle i tanko stucane
- 5 žlica maslaca
- 220 g šampinjona, narezanih
- 2 veće ljutike, sitno nasjeckane
- 3/4 šalice suhog bijelog vina
- 1 šalica vrhnja za kuhanje
- 2 žlice svježeg nasjeckanog peršina
Priprema:
- Brašno raširiti na tanjur; meso nasoliti i popapriti pa ga uvaljati s obje strane u brašno; stresti višak brašna s mesa
- Zagrijati 2 žlice maslaca na najvišoj temperaturi i kratko popržiti meso - da dobije zlatnu boju i bude pečeno s obje strane pa ga izvaditi
- Dodati preostale 3 žlice maslaca i smanjiti temperaturu na srednju pa dodati šampinjone i ljutiku i pirjati ih 7 - 8 minuta, dok gljive ne omekšaju i dobiju boju.
- Dodati vino i krčkati dok se tekućina ne reducira na količinu dovoljnu za 1/4 šalice (nekoliko žlica)
- Uliti vrhnje za kuhanje i kuhati nekoliko minuta - dok se ne zgusne
- Posoliti i popapriti po želji pa vratiti teletinu u umak i sve zajedno kratko kuhati - oko minutu - dvije
- Poslužiti posipano peršinom uz pire krumpir i svježu salatu
Dobar tek!