Neodoljivo jelo na žlicu koje trebate probati barem jednom u životu! Zašto? zato što sadrži super jednostavni, a super ukusni tajni sastojak - jabuke! Kako su se jabuke našle u gulašu? Vjerojatno sasvim slučajno. Moguće da je jednom netko u nedostatku povrća, a s obiljem jabuka, odlučio probati staviti jabuku u gulaš. I nije pogriješio!
Naime, pokazalo se kako se jabuke odlično uklapaju u juhe, variva i guste krem juhe. Naravno, treba odabrati one koje nisu previše slatke niti kisele kako ne bi u potpunosti preuzele okus.
Ovako pripremljen gulaš, možete poslužiti sa svježim hrskavim domaćim kruhom, ili, ako više volite tako, poslužite da s tjesteninom.
Sastojci:
- 800 g junećeg mesa bez kosti, narezanog na kockice
- 1 žlica glatkog brašna
- 2 žlice ulja
- 2 veća luka
- 2 češnja češnjaka
- 2 lista lovora
- 500 ml goveđeg temeljca
- 250 g mrkve
- 2 grančice timijana
- 2 grančice mažurana (ili žličica suhog)
- 2 manje, malo opore jabuke
- 1 - 2 žličice meda
- 200 ml vrhnja za kuhanje
- 1 ravna žlica glatkog brašna
- Sol i papar
Priprema:
- Meso u posudi pomiješati sa žlicom brašna tako da brašno prekrije sve komadiće; ostatak brašna istresti
- Zagrijati ulje u loncu i popržiti meso (na nekoliko puta ako ne stane sve odjednom jer se treba sve ravnomjerno popržiti) dok ne postane zlatno smeđe
- Narezati luk i češnjak na krupnije komade pa ih popržiti na ulju gdje se pržilo meso - dok se ne zazlate; vratiti meso pa staviti lovor i zaliti temeljcem tako da sve meso bude prekriveno; poklopiti i kuhati 1 h
- Mrkvu oguliti i narezati na tanke kolutiće pa ju dodati u gulaš i kuhati 15 - 20 minuta
- Jabuke oguliti i narezati na kockice pa ih staviti i kuhati još 15 minuta s gulašem; ako su previše opore, staviti med
- Pomiješati ravnu žlicu brašna s vrhnjem za kuhanje i uliti u gulaš te kuhati 1 - 2 minute
- Ostaviti 10 minuta da se odmori
Poslužite toplo sa svježim kruhom i uživajte!