Recepti 03. siječnja 2017.

Juneći gulaš s tajnim sastojkom

Gulaš
gastro postao gastro.24sata.hr
Ovakav gulaš vjerojatno još nikad niste probali!

Neodoljivo jelo na žlicu koje trebate probati barem jednom u životu! Zašto? zato što sadrži super jednostavni, a super ukusni tajni sastojak - jabuke! Kako su se jabuke našle u gulašu? Vjerojatno sasvim slučajno. Moguće da je jednom netko u nedostatku povrća, a s obiljem jabuka, odlučio probati staviti jabuku u gulaš. I nije pogriješio! 

Naime, pokazalo se kako se jabuke odlično uklapaju u juhe, variva i guste krem juhe. Naravno, treba odabrati one koje nisu previše slatke niti kisele kako ne bi u potpunosti preuzele okus. 

Ovako pripremljen gulaš, možete poslužiti sa svježim hrskavim domaćim kruhom, ili, ako više volite tako, poslužite da s tjesteninom.

Sastojci:

  • 800 g junećeg mesa bez kosti, narezanog na kockice
  • 1 žlica glatkog brašna
  • 2 žlice ulja
  • 2 veća luka
  • 2 češnja češnjaka
  • 2 lista lovora
  • 500 ml goveđeg temeljca
  • 250 g mrkve
  • 2 grančice timijana
  • 2 grančice mažurana (ili žličica suhog)
  • 2 manje, malo opore jabuke
  • 1 - 2 žličice meda
  • 200 ml vrhnja za kuhanje
  • 1 ravna žlica glatkog brašna
  • Sol i papar

Priprema:

  1.  Meso u posudi pomiješati sa žlicom brašna tako da brašno prekrije sve komadiće; ostatak brašna istresti
  2. Zagrijati ulje u loncu i popržiti meso (na nekoliko puta ako ne stane sve odjednom jer se treba sve ravnomjerno popržiti) dok ne postane zlatno smeđe
  3. Narezati luk i češnjak na krupnije komade pa ih popržiti na ulju gdje se pržilo meso - dok se ne zazlate; vratiti meso pa staviti lovor i zaliti temeljcem tako da sve meso bude prekriveno; poklopiti i kuhati 1 h
  4. Mrkvu oguliti i narezati na tanke kolutiće pa ju dodati u gulaš i kuhati 15 - 20 minuta 
  5. Jabuke oguliti i narezati na kockice pa ih staviti i kuhati još 15 minuta s gulašem; ako su previše opore, staviti med
  6. Pomiješati ravnu žlicu brašna s vrhnjem za kuhanje i uliti u gulaš te kuhati 1 - 2 minute
  7. Ostaviti 10 minuta da se odmori

Poslužite toplo sa svježim kruhom i uživajte! 

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.