Postoje ljudi koji više vole quiche nego tart, no nama se tart čini boljom opcijom. Ako vam nije problem zamijesiti malo tijesta za koricu i pripremiti tek nekoliko najvažnijih sastojaka za ovu pravu malu deliciju, vjerujemo da ćete se oduševiti.
Kod izbora gljiva, ruke su vam slobodne, no, mi predlažemo zlatne šampinjone (to su oni sa smeđim kapicama, odlični su i za juhu od gljiva) i ako imate, koju lisičarku ili vrganj (jer pravi ljubitelji gljiva si uvijek, barem par komada, spreme za zimu u led - znamo da zvuči grozno, zamrznuti gljive, ali jednako su ukusne kao i svježe).
Ono što također predlažemo, jest da umjesto običnog luka stavite ljutiku. Ali i tu su vam ruke poprilično slobodne pa tako možete primjerice, umjesto luka, staviti poriluk ili vlasac.
I na kraju, sve to lijepo još malo više zamirišite sirevima, poput parmezana ili grana padano.
Kada je tart gotov, ostavite ga deset minuta na sobnoj temperaturi da se malo ohladi i poslužite još tako toplog. Vjerujte nam, nećete požaliti!
A koji su vam sastojci potrebni i kako se ovaj tart priprema, pročitajte u nastavku!
Sastojci:
- Za koru:
- 2 šalice oštrog brašna
- Prstohvat soli
- 3/4 šalice hladnog maslaca, narezanog na kockice
- Hladna voda (oko 2 žlice)
- Za nadjev:
- 450 g luka (ili ljutike, poriluka)
- 3 žlice maslinovog ulja
- 2 žlice aceta balsamica
- 1 1/4 žličica soli
- 1/2 žličice mljevenog papra
- 2 žlice maslaca
- 500 g gljiva, narezanih na kriškice ili ploškice
- 1 jaje
- 3/4 šalice ricotta sira
- 3/4 šalice parmezana
- 1/4 šalice vrhnja za kuhanje
- 1/4 šalice sjeckanog mladog luka ili kopra
Priprema:
- Zagrijati pećnicu na 200 stupnjeva.
- Za koru, pomiješati prvo brašno i sol te dodati maslac i mikserom s nastavkom za tijesto izmiksati; pretvorit će se u zdrobljenu smjesu pa dodajte vodu i miksajte dok se tijesto ne poveže. Oblikujte ga u kuglu, omotajte plastičnom folijom i stavite na pola sata u hladnjak.
- Za to vrijeme, pripremite luk (trebat će vam zagrijana pećnica za ovo) - očistite luk i narežite na kriške od otprilike 1 cm širine, dodajte 2 žlice maslinovog ulja, aceto, 1/4 žličice papra i 1 žličicu soli - sve promiješajte i stavite u posudu za pečenje (najbolje vatrostalnu da se luk ne zapeče za dno) te pecite u zagrijanoj pećnici oko 45 minuta, dok luk ne omekša i dobije lijepu karameliziranu boju
- Dok se luk peče, pripremite gljive. Očistite ih od prljavštine (možete i četkicom ako nisu jako prljave) i narežite na ploškice te pomiješajte s 1/4 žličice soli, 1/4 žličice papra te ih sotirajte na zagrijanom maslacu nekoliko minuta - dok ne omekšaju
- Kada se tijesto ohladilo, razvucite ga na pobrašnjenoj podlozi u krug promjera 35 cm (da prekrije posudu ali i da rubovi budu prekriveni. Složite tijesto u posudu za pečenje, izbockajte ga vilicom (kako se ne bi dizalo tijekom pečenja) i vratite u hladnjak na još 20 minuta
- U posudi pomiješati žumanjak (bjelanjak ostaviti za gornji dio tarta), ricottu, 1 žlicu maslinovog ulja, 1/2 šalice parmezana i mladi luk/kopar
- Na ohlađeno tijesto ravnomjerno rasporediti smjesu sa sirevima i žumanjkom, po tome poslagati luk i gljive, a sve zajedno preliti razmućenim bjelanjkom, preostalim parmezanom i vrhnjem za kuhanje (ova 3 sastojka zajedno izraditi pjenjačom) te prekriti aluminijskom folijom i staviti peći u pećnicu zagrijanu na 250 stupnjeva na 30 minuta, nakon toga maknuti foliju i peći još 15 minuta.
Dobar tek!