Recepti 279 prikaza 07. veljače 2017.

Mirisna juha od sira na tirolski

Thinkstock
gastro postao gastro.24sata.hr
Ovu juhu vjerojatno niste jeli možda nikad, barem ne s ovim sastojcima!

Ono što je najbolje kod ove juhe, jest njezin divan okus i pun miris koji joj daje sivi  tirolski sir (sivi tirolski sir tipičan je za to područje, a odlikuje ga vrlo intenzivan miris te gotovo nimalo masnoće i zaštićenog je podrijetla). 

Samo ovo jelo, tipično je austrijsko jelo koje su uglavnom pripremali seljaci koji bi sami i radili ovaj sir. Brzo se priprema, a poprilično je zasitno. Uglavnom se poslužuje, a tako je i najukusnije, s prženim kockicama kruha.

Ovu ukusnu juhu posipajte sjeckanim peršinom ili koprom i uživajte. 

Sastojci:

  • 2 žlice maslaca
  • 1 ljutika
  • 150 ml vrhnja za kuhanje
  • 200 g sivog tirolskog sira
  • 30 g brašna
  • 1 l povrtnog temeljca
  • Sol i papar
  • Mljeveni kim
  • Sjeckani peršin
  • Preprženi kruh narezan na kockice

Priprema: 

  1. Kratko propirjati ljutiku na maslacu na najnižoj temperaturi; dodati brašno te sve zajedno popržiti (1 minutu) pa zaliti temeljcem i kuhati otprilike 5 minuta
  2. Dodati vrhnje za kuhanje i sivi sir te sve zajedno kuhati još jedno 10 minuta - dok se sav sir ne rastopi (možete ga natrgati na sitnije komadiće)
  3. Posoliti i popapriti po želji te dodati prstohvat mljevenog kima (ili kima u zrnu ako takav više volite)
  4. Poslužiti s prženim kockicama kruha i s malo sjeckanog peršina

Dobar tek! 

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.