Ono što je najbolje kod ove juhe, jest njezin divan okus i pun miris koji joj daje sivi tirolski sir (sivi tirolski sir tipičan je za to područje, a odlikuje ga vrlo intenzivan miris te gotovo nimalo masnoće i zaštićenog je podrijetla).
Samo ovo jelo, tipično je austrijsko jelo koje su uglavnom pripremali seljaci koji bi sami i radili ovaj sir. Brzo se priprema, a poprilično je zasitno. Uglavnom se poslužuje, a tako je i najukusnije, s prženim kockicama kruha.
Ovu ukusnu juhu posipajte sjeckanim peršinom ili koprom i uživajte.
Sastojci:
- 2 žlice maslaca
- 1 ljutika
- 150 ml vrhnja za kuhanje
- 200 g sivog tirolskog sira
- 30 g brašna
- 1 l povrtnog temeljca
- Sol i papar
- Mljeveni kim
- Sjeckani peršin
- Preprženi kruh narezan na kockice
Priprema:
- Kratko propirjati ljutiku na maslacu na najnižoj temperaturi; dodati brašno te sve zajedno popržiti (1 minutu) pa zaliti temeljcem i kuhati otprilike 5 minuta
- Dodati vrhnje za kuhanje i sivi sir te sve zajedno kuhati još jedno 10 minuta - dok se sav sir ne rastopi (možete ga natrgati na sitnije komadiće)
- Posoliti i popapriti po želji te dodati prstohvat mljevenog kima (ili kima u zrnu ako takav više volite)
- Poslužiti s prženim kockicama kruha i s malo sjeckanog peršina
Dobar tek!