Špajza 29. prosinca 2016.

Povrtna juha za borbu protiv gripe

foto: Thinkstock
gastro postao gastro.24sata.hr
Sezona gripe već je počela i treba se na vrijeme pripremiti!

Najbolji lijek, ali i preventiva protiv gripe, je domaća pileća ili povrtna juha. Odlučili smo se za povrtnu juhu, bez mesa, jer ako vas je gripa već zahvatila, moguće da vam okus mesa baš i neće goditi. Vjerujemo kako ovakva topla juha može otjerati svaku gripu, ali i temperaturu. Povrće za juhu možete i promijeniti - ovisno o tome što imate kod kuće. Pogotovo ako ste prehlađeni pa si niti ne možete priuštiti odlazak u dućan - koristite ono što imate. Sigurno smo kako će biti jednako ukusno.

Sastojci:

  • 4 mrkve, narezane na kolutiće
  • 1 korijen peršina, uzduž prerezan na 4 dijela 
  • 1 korijen celera, prerezan na pola
  • 1/4 glavice kineskog kelja, narezan na trakice
  • 4 - 5 listova zelenog kelja, narezanog na trakice
  • 1 - 2 luka, prerezana na 6 - 8 kriški, ali neka ostane u komadu
  • 1/2 korabe
  • 3 - 4 lista kupusa, narezana na trakice
  • Sol, papar, kurkuma
  • Gotova ribana kašica
  • Svježe lišće peršina i celera
  • Nasjeckani svježi kopar

Priprema:

  1. Povrće oprati i narezati te na malo ulja, u većoj posudi za kuhanje, popržiti kratko mrkvu, korabu, celer, peršin i luk - otprilike 5 minuta na najmanjoj temperaturi. Preliti s 200 ml vode, odnosno, toliko vode da prekrije povrće i kuhati dok voda ne počne lagano kuhati.
  2. Dodati još 200 ml vode, sol i papar, narezani kupus te poklopiti i ponovno kuhati dok voda ne zakuha.
  3. Staviti narezana oba kelja i kuhati još kratko - ostatak povrća bi trebao biti kuhan 
  4. Kada kelj samo malo omekša, staviti kašicu i kuhati ju prema uputama na pakiranju (možete ju napraviti i sami, ali ne vjerujemo da će vam se dati ako ste bolesni) te kada je kašica gotovo kuhana, dodati 1/2 žličice kurkume, kuhati još minutu i staviti svježe lišće peršina i celera te ostaviti poklopljeno otprilike 10 minuta (ugasiti vatru)
  5. Posipati svježim koprom i poslužiti

Poslužiti toplo, odmah nakon što je stajalo 10 minuta nakon kuhanja. Dobar tek! 

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.