gastro postao
S dolaskom hladnijih dana, sve više priželjkujemo i koji tanjur fine tople juhe.
Idealna gusta i topla juha s pečenim povrćem za dodatnu aromu i bogatim knedlama sa začinskim biljem ugrijat će vas u svako doba godine. Ispecite sve u pećnici, izblendajte i još kratko prokuhajte kako bi knedle bile spremne. Jednostavna i brza, a toliko ukusna da bi bio pravi grijeh ne spremiti koju porciju i u zamrzivač. Za one hladne i lijene dane, za svaki slučaj.
Potrebno vam je:
- 200 g butternut tikve
- 3 mrkve
- 1 peršinov korijen
- 1 krumpir
- 1 poriluk
- 1 luk
- 3 režnja češnjaka
- 1 litra temeljca ili vode
- 1 lovorov list
- 1 šalica brašna
- 1 žličica praška za pecivo
- 2 žlice maslaca
- Peršin, majčina dušica, vlasac
- 100 ml mlijeka
- Maslinovo ulje
- Sol, papar
Priprema:
- Zagrijte pećnicu na 200 stupnjeva.
- Ogulite i očistite povrće i narežite ga na veće komade.
- Češnjak ostavite neočišćen.
- Poprskajte maslinovim uljem, začinite soli i paprom i pecite u pećnici oko 40 minuta.
- Kad je pečeno, istisnite češnjak i dobro pomiješajte.
- Ubacite povrće u blender i dodajte mu temeljac dok ne dobijete željenu konzistenciju.
- Prebacite juhu u lonac, dodajte lovorov list i kuhajte na srednjoj vatri.
- Knedle pripremite tako da pomiješate brašno, prašak za pecivo i sol.
- Dodajte maslac pa povežite tako da dobijete mrvice.
- Umiješajte nasjeckane začine.
- Dodajte mlijeko i pomiješajte kako bi dobili gustu smjesu.
- Pažljivo ubacite knedle u lonac s juhom.
- Kuhajte još desetak minuta dok ne isplivaju na površinu.
Dobar tek!