16. travnja 2016.

Neodoljivih osam jela s pestom genovese

Fettuccine-s-gljivama-i-pestom
Thinkstock
gastro postao gastro.24sata.hr
Talijanski umak pesto, koji se ne kuha, već se usitnjuje, najčešće, u mužaru, ima nekoliko načina pripravljanja.

Originalni s bosiljkom 'pesto alla genovese' tradicionalno se priprema od bosiljka, češnjaka, zrna pinjola, hladno prešanog maslinovog ulja i svježe naribanog pikantnog sira, poput parmezana, Grana Padano ili pecorina. Kako ga pripremiti saznajte ovdje. Danas postoje različite varijacije pesta, poput onog s rukolom ili špinatom, sušenim rajčicama, maslinama i bademima.

pesto naslovna 470.jpg | Author:

Pesto je ovisno od regije iz koje dolazi crveni 'rosso' ili zeleni 'verde'. Naziv dolazi od talijanskog 'pestare' što znači gnječiti, zato se umak usitnjava u mužaru, ali može i u blenderu ili štapnim mikserom. Umjesto bosiljka može se koristiti i drugo zeleno bilje, francuski peršin, majčina dušica, origano, metvica, mažuran i korijandar. Pinjole mogu zamijeniti orasi, bademi, lješnjaci, pistaciji, indijski oraščići, kikiriki, sjemenke suncokreta i buće. Osim pesta sa zelenim biljem, umak se može pripremiti i od pečenih paprika, sušenih rajčica, boba, graška, šparoga i gljiva. Aromatično zeleno bilje u takvim umacima služi kao začin, a aromatični ocat, čili, limunov sok ili papar obogaćuju okus.

Pesto se slaže uz sve vrste svježe kuhane tjestenine, a najbolji je uz domaću. U Genovi stavljaju nekoliko žlica pesta u gustu juhu minestrone. Odličan je na pizzi ili u sendvičima, bruschettama, a njime možete marinirati i komade mesa. Pesto je najbolje pripremiti u većim količinama i smrznuti u porcijama, ili čuvati u staklenkama, termički zatvoreno u hladnjaku. Pesto će duže zadržati svježe zelenu boju ukoliko tijekom pripreme dodate žličicu vitamina C u prahu ili par kapi limuna. Pesto je ukusan uz njoke, lazanje, pečeno i kuhano meso, ribu i povrće, kao dodatak preljevima za salatu ili kao namaz na prepečenoj ploški kruha. Pileće prsa premažite pestom, posložite ploške rajčica i zapecite u pećnici; još ukusnije biti će ako pripremljene komade mesa omotate u aluminijsku foliju ili papir za pečenje. Očišćen i opran mladi krumpir izrežite na ploške, posložite na lim obložen papirom za pečenje, pa još vruće premažite pestom. Poslužite uz ploške pržene hrskave slanine.

Pripremite ova jela s pestom:

Tjestenina sa slaninom u umaku od sira i pesta

Fettuccine s gljivama i pestom

Pesto tjestenina s lososom

Salata s piletinom i pestom

Slasni zelenji njoki s umakom pesto

Losos s pestom

Tart s pestom

Rolana pileća prsa s pestom, rajčicama i svježim sirom

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.