Worcestershire ili Worchester umak je fermentirani, aromatizirani tekući začin koji se prvenstveno koristi kod pripreme jela od mesa ili ribe, umaka, namaza, salata i koktela. Spada u industrijski pripremljene umake, a sastoji se od octa, melase, šećera, soli, inćuna, tamarinda (vrsta tropskog voća), ljutike, češnjaka i začina.
Na policama trgovina mogu se pronaći razne inačice ovog posebnog umaka, ali onaj originalni stvorili su kemičari John Wheeley Lea i William Henry Perrins 1837. nazvavši ga Lea & Perrins Worcestershire. Prvi pokušaj toliko ih je razočarao da su zapravo odustali od svoje ideje i pohranili umak u podrum, a nakon nekog vremena opet ga probali i shvatili da imaju pravu stvar.
Ovaj umak intenzivnog okusa često se koristi za mariniranje, ali je i jedan od nezamjenjivih sastojaka koktela poput Bloody Mary. Njegov su glavni sastojak inćuni koji u octu trebaju stajati čak 18 mjeseci. Uz inćune, u umak najčešće idu luk, melasa, fruktoza kukuruza, sol, češnjak, egzotična mahunarka tamarind, klinčići, ekstrakt čili papričica i voda.
Ovaj je umak čest sastojak velškog prženog sira, cezar salate, Kirkpatrick kamenica, a u našim krajevima ide i u chili con carne, goveđi gulaš, hamburgere i ostala jela od govedine. Poznat pod imenom salsa inglesa (Engleski umak) u španjolskoj gastronomiji obavezan je sastojak Michelade, dok u našim krajevima ide i u chili con carne, goveđi gulaš, hamburgere i ostala jela od govedine.
Isprobajte Worchester umak u ovim receptima:
Goveđa juha s grahom na španjolski način