Špajza 30. listopada 2017.

Najbolji umaci svijeta: 4. Worcester umak

foto: Thinkstock
gastro postao gastro.24sata.hr
Među najčešće upotrebljavanim umakom u Americi je svakako Worcester umak kojeg nazivaju i ukrasom svakog dobrog hladnjaka.

Worcestershire ili Worchester umak je fermentirani, aromatizirani tekući začin koji se prvenstveno koristi kod pripreme jela od mesa ili ribe, umaka, namaza, salata i koktela. Spada u industrijski pripremljene umake, a sastoji se od octa, melase, šećera, soli, inćuna, tamarinda (vrsta tropskog voća), ljutike, češnjaka i začina.

Na policama trgovina mogu se pronaći razne inačice ovog posebnog umaka, ali onaj originalni stvorili su kemičari John Wheeley Lea i William Henry Perrins 1837. nazvavši ga Lea & Perrins Worcestershire. Prvi pokušaj toliko ih je razočarao da su zapravo odustali od svoje ideje i pohranili umak u podrum, a nakon nekog vremena opet ga probali i shvatili da imaju pravu stvar.

 | Author: Thinkstock foto: Thinkstock

Ovaj umak intenzivnog okusa često se koristi za mariniranje, ali je i jedan od nezamjenjivih sastojaka koktela poput Bloody Mary. Njegov su glavni sastojak inćuni koji u octu trebaju stajati čak 18 mjeseci. Uz inćune, u umak najčešće idu luk, melasa, fruktoza kukuruza, sol, češnjak, egzotična mahunarka tamarind, klinčići, ekstrakt čili papričica i voda.

 | Author: Thinkstock foto: Thinkstock

Ovaj je umak čest sastojak velškog prženog sira, cezar salate, Kirkpatrick kamenica, a u našim krajevima ide i u chili con carne, goveđi gulaš, hamburgere i ostala jela od govedine. Poznat pod imenom salsa inglesa (Engleski umak) u španjolskoj gastronomiji obavezan je sastojak Michelade, dok u našim krajevima ide i u chili con carne, goveđi gulaš, hamburgere i ostala jela od govedine.

Isprobajte Worchester umak u ovim receptima:

Pulled pork

Sloppy Joe

Američki BBQ umak

Cezar salata

Goveđa juha s grahom na španjolski način

Pileća krilca marinirana u pivi

Svinjska rebarca s medom

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.