Popularni BBQ umak idealan je za mariniranje pilećih krilaca i rebaraca, ali i kao dodatak sočnom hamburgeru, hrskavim krumpirićima ili grilanom siru. Postupak pripreme je jednostavan, a daleko je ukusniji i mirisniji od kupovnih verzija. Ako vam mljevena ljuta paprika nije dovoljna, svakako dodajte malo ljutog umaka po želji.
Brojna ukusna jela s BBQ umakom moći ćete isprobati i na ovogodišnjem Zagreb Chill&Grill festivalu!
Sastojci:
- 500 g kečapa
- 100 ml jabučnog octa
- 100 g smeđeg šećera
- 50 ml soka jabuke
- ½ glavice luka
- 1 režanj češnjaka
- 1 žlica maslinovog ulja
- 1 žličica senfa
- 1 žličica Worcestershire umaka
- 1 žličica mljevene ljute paprike
- ½ žličice mljevene slatke paprike
- ½ žličice soli
- ½ žličice mljevenog papra
Priprema:
- Nasjeckajte luk i češnjak. Pirjajte ih na maslinovom ulju nekoliko minuta kako bi omekšali, a zatim dodajte mljevenu ljutu i slatku papriku. Držite na vatri još minutu i miješajte.
- Dodajte ostale sastojke, dobro promiješajte i zagrijte do vrenja.
- Nastavite kuhati na laganoj vatri oko 30 minuta, uz povremeno miješanje.
- Izmiksajte štapnim mikserom, ohladite na sobnoj temperaturi, a zatim prebacite u hladnjak.
Festival Zagreb Chill&Grill traje od 27.4. do 1.5. na Bundeku Organizator festivala je Gastro.hr, Glavni medijski partner: 24sata. Generalni pokrovitelj je Podravka, ostali partneri su: Pevec, Jamnica - službena voda festivala, Labud, Kisko i Permetal, Dukat President, Zvijezda, Jack Daniel’s Tennessee Whiskey, Mesna industrija Ravlić i NESCAFÉ.