Špajza 13. svibnja 2024.

Evo zašto čuvanje avokada u vodi može biti jako opasno!

avokado
Avokado
foto: Yevhenii Deshko/Unsplash
Na društvenim mrežama širi se trend čuvanja avokada i citrusa, ali i neko povrće poput mrkve, u hladnjaku, potopljenog u vodi. No znanstvenici upozoravaju da to može biti jako opasno po zdravlje...

Viralni trend čuvanja avokada u vodi u hladnjaku kako bi duže ostao svjež, može biti jako opasan po zdravlje, upozoravaju zdravstveni stručnjaci! Naime, na društvenim mrežama ponovno se proširio savjet da se avokado, ali i citrusi, čuvaju u hladnjaku potopljeni u vodu kako bi dulje ostali svježi, no javili su se brojni stručnjaci koji upozoravaju kako to može biti vrlo opasno!

@sidneyraz testing how to keep an avocado fresh over two days #avocado #inmy30s ♬ original sound - sidneyraz

Avokado i svi njegovi trikovi

Avokado rado koristimo u raznim salatama, umacima (guacamole), uz tjesteninu, u namazima… I postoje brojni trikovi kako ubrzati njegovo zrenje budući da u supermarkete često dolazi nedovoljno zreo, a time i bezukusan. No eto, sada se proširio savjet kako usporiti zrenje avokada kad jedom dostigne idealan stupanj zrelosti.

avokado | Author: Hello Aesthe/Unsplash Avokado - kako mu produljiti svježinu foto: Hello Aesthe/Unsplash

Isti savjet mnogi primjenjuju i na citruse, pa čak i na mrkvu. I doista, čuvanje voća i povrća u vodi očito produljuje njegov rok trajanja, no istodobno potencijalno dovodi u opasnost one koji takvo voće i povrće konzumiraju.

Naime, itekako nas mami da primijenimo ovaj savjet jer voće i povrće sve je skuplje i ne želimo ga bacati kad smo ga već tako skupo platili. Na ovaj način možemo mu sačuvati svježinu, teksturu, boju…

Avokado Možda vas zanima... Kako ubrzati zrenje avokada Špajza tunakado Možda vas zanima... Tunakado, prefini sendvič za kojim luduje svijet Recepti

Trik s društvenih mreža

No izgleda da je ipak bolje čuvati ga na uobičajen način i iskoristiti na vrijeme ili jednostavno kupovati manje količine, jer ideja o čuvanju avokada, citrusa ili mrkve u hladnjaku u vodi vrlo je opasna. Naime, postoji velika opasnost od množenja štetnih bakterija.

Trik s društvenih mreža o čuvanju svježina avokada tako da ga potopimo u vodu i takvog spremimo u hladnjak jer tako navodno može nepromijenjen stajati mjesecima, zapravo može biti jako opasan.

@pbsnews The FDA has warned against attempting a viral TikTok avocado hack saying it poses a health risk. The preservation tip involves submerging full avocados in water and storing the container in the fridge for weeks to sustain the fruits' ripeness. But The Federal Food and Drug Administration said bacteria, like Salmonella or Listeria, on avocado skin can multiply in water and seep into the fruit. #avocadoinwater #avocadowater #avocado #avocadohack #avocadohacks #avocadotips #avocadoideas #fda #pbs ♬ Cooking Time - Lux-Inspira

Naime, na ovaj viralan trik reagirala je američka FDA (Food and Drug Administration) čiji su stručnjaci proveli istraživanje kojim je dokazano da na taj način, potapanjem avokada ili citrusa u vodu, može doći do rapidnog množenja bakterije listerije koja se može "infiltrirati u pulpu voća" unutar 15 dana otkad je ono uronjeno u vodu i spremljeno u hladnjak.

Prema njihovu istraživanju, 17 % od testiranih 1615 avokada bio je zaražen listerijom, a 12% avokada imalo je salmonelu! Dakle, opasnost je u tome što se u vodi bakterije brže šire, a mogu prodrijeti i kroz koru voća.

Avokado Možda vas zanima... Ostala ti je polovica avokada? Evo što možeš s njim... Recepti

Obavezno oprati koru voća prije guljenja

Upravo iz tog razloga stručnjaci savjetuju i da se svako voće prvo opere, prije nego mu ogulimo koru.

A ako baš moraš usporiti zrenje, odnosno propadanje voća poput avokada i citrusa, najbolje je čuvati ga u hladnjaku, u ladici za povrće gdje može zadržati svježinu nekoliko dana.

citrusi, naranča, limuna | Author: Coco Tafoya/Unsplash Operi koru citrusa prije guljenja foto: Coco Tafoya/Unsplash

Kako sačuvati svježinu voća na klasičan način?

A što je s citrusima, kako njima sačuvati svježinu? Baš kao i s avokadom, naranče i limuni isto se ne bi smjeli čuvati potopljeni u vodu jer također postoji opasnosti od kontaminacije bakterijama, čak i ako ih operemo prije potapanja.

Ako ih namjeravamo potrošiti unutar tjedan dana od kupnje, citruse možemo bez problema čuvati i na stolu u zdjeli s voćem te će tako ostati najukusniji. No ako je vani jako vruće, ili znamo da citruse nećemo konzumirati unutar prvih tjedan dana, možemo ih do mjesec dana bez problema čuvati u hladnjaku.

Klementine Možda vas zanima... Ne bacaj kore od agruma, iskoristi ih na najbolji način Špajza

Bez obzira na to kako ih čuvamo, trebali bismo ih uvijek prebrisati i osušiti kako se ne bi razvila plijesan na kori. Ni slučajno ih, niti vani niti u hladnjaku, ne bismo trebali čuvati u plastičnim vrećicama jer to također povećava opasnost od nastanka plijesni.

A što ako želimo sačuvati primjerice naribanu limunovu koricu? U hladnjaku to možemo u posudi s poklopcem  do tjedan dana, a u zamrzivaču do 3 mjeseca. Svježe cijeđeni sok od limuna u hladnjaku se može čuvati nekoliko dana, a zamrznut u kalupima za led do 4 mjeseca.

Također, (organske) limune možeš i usoliti, i tako sačuvati za kasnije. Jer usoljeni limuni doista oplemenjuju okus brojnih jela.

Limun | Author: Lauren Mancke/Unsplash Limune čuvaj u hladnjaku foto: Lauren Mancke/Unsplash Usoljeni limuni Možda vas zanima... Usoljeni limuni - tajna savršenog okusa brojnih jela Špajza

 

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.