Limoncello je naš omiljeni slatko-kiseli liker s intenzivnim okusom limuna i složit ćeš se sigurno s nama kada kažemo da su topli dani nezamislivi bez njega. Može se pijuckati samostalno, umiješati u pjenušac ili istresti u koktele.
Limoncello može biti okusa od vrlo slatkog do super kiselog i citrusnog - kao što ga radi izvorni proizvođač – no zapravo je na tebi da odlučiš kakav okus želiš.
Limunova korica + votka = odličan limoncello
Da bismo napravili limoncello, jednostavno trebamo staviti limunove korice u votku. Nema potrebe za destilacijom ili tajnim sastojcima. Pusti da se kore i votka prožimaju do mjesec dana, pa potom sve procijedi, pomiješaj sa šećernim sirupom i ohladi. Ecco! Rezultat je limoncello u koji će se tvoji gosti zaljubiti na prvi – gutljaj!
Nikad jednostavniji recept za fini domaći limoncello
Limoncello pripremi s votkom
Ako imaš mogućnost, za izradu limoncella najbolje je koristiti votku. Ona će izvući bolji okus limuna iz kore, a limoncello će biti pitkiji. Što nije zanemariva činjenica, zar ne?
S tim u vezi, votka 80 proof (sa 40% alkohola, to je većina poznatih brendova votke na policama naših supermarketa) je također dobra za korištenje - lakše ju je pronaći i jeftinija je od 100 proof votke (50% alkohola). Ako koristiš 80 proof votku, nećeš morati dodati toliko šećernog sirupa nakon infuzije votke.
Limun
Koje limune koristiti za limoncello?
Standardni limuni su sasvim dobri za izradu limoncella, iako preporučujemo kupnju organskih. Budući da ovi dostupniji i jeftiniji, koji nisu organski, obično premazani voskom, dobit ćeš bolju ekstrakciju iz organskih.
Osim toga, alkohol izvlači sve iz kora, uključujući pesticide ili insekticide koji su se koristili kao 'zaštita'. Koristi samo limunovu koricu i izbjegavaj bijeli gorki dio, a najlakše ćeš je oguliti uz pomoć gulilice za povrće. Pokušaj dobiti što je više moguće kore, a od ostataka limuna - napravi hrpu limunade!
Nećeš vjerovati, ali liker poput limoncella možeš praviti i od drugih agruma kao što su grejp, naranče i mandarine.
Koliko dugo držati kore u alkoholu?
Infuziraj kore limuna i votku najmanje 4 dana ili do mjesec dana. Većina okusa limuna ekstrahira se u tih prvih nekoliko dana, ali ako želiš dobiti jači okus – pusti da odstoji što duže.
Standardni limuni su sasvim dobri za izradu limoncella, iako preporučamo kupnju organskih
Koliko šećera staviti u limoncello?
Započni s jednostavnim sirupom napravljenim od 1 šalice šećera otopljenog u 1 šalici vode - počni tako bez obzira na to koristiš li 100 proof ili 80 proof votku. Dodaj smjesu u infuziranu votku, kušaj i dodaj još sirupa po vlastitom ukusu.
Slobodno se možeš igrati s omjerima vode i šećera, sve do 4 šalice vode sa 4 šalice šećera i bilo čega između. Više vode razrijedit će alkoholnu bazu, čineći liker manje alkoholnim, blažim i podatnijim za pijuckanje. Više šećera znači i - slađi limoncello.
Koliko domaći limoncello može trajati?
Alkohol sprječava razvoj plijesni ili drugih bakterija na plodu. Nakon što se procijedi, limoncello se može držati u zamrzivaču najmanje godinu dana (ne brini. zbog visokog postotka alkohola neće se smrznuti, nego samo jako dobro ohladiti!), a vjerojatno i mnogo dulje (ali nekako sumnjamo da se neće potrošiti do tada).
U nastavku je naš, provjereni recept za limoncelo, ali i popis potrebne opreme za njegovu pripremu...
@cookingwithayeh Authentic Homemade Limoncello! 🍋 You won’t believe how easy it is to make! Its refreshing and bright, and takes you straight to Italy with every sip. The hardest part is waiting for the peels to infuse. If you have a neighbour with a lemon tree, go and pay them a visit hehe 🍋🍋🍋 My good friend Cinzia has shared her best tips to making the perfect limoncello so now you can make it too! I’ve posted these along with the full recipe on my blog lovelies. The link in my Bio will take you straight there xxx https://cookingwithayeh.com/limoncello-recipe/ #limoncello #limoncellorecipe #authentic #italianrecipe #italia ♬ Dolce Nonna - Wayne Jones & Amy Hayashi-Jones
Oprema za pripremu limoncello likera:
- gulilica za povrće
- nož za čišćenje
- tegla ili neka posuda od 1 litre s poklopcem
- cjedilo
- veliki filter za kavu
- šalica za mjerenje
- mali lijevak
- 2 čiste boce od 75 dcl ili 1 litre (ili nekoliko boca sličnog volumena)
Limoncello