Recepti 24. veljače 2023.

Savršen pelinkovac: Kako napraviti liker od pelina?

; Domaći pelinkovac foto: Shutterstock
gastro postao gastro.24sata.hr
Pelinkovac ili liker od pelina nije samo ukusan, odličan je i za ublažavanje želučanih problema. Za pripremu ti je potrebno nekoliko grančica pelina, šećer i kvalitetna rakija, a u domaćem likeru svi će uživati!

Tražiš najbolji recept za domaći pelinkovac? Onda si na pravom mjestu! Omiljeni liker od pelina možda možemo kupiti u gotovo svakom supermarketu, ali ništa nije ukusno kao domaći pelinkovac koji ćeš napraviti od samo nekoliko sastojaka. Priprema ne traje dugo, jedino što trebaš je pričekati pet dana prije nego što s najdražima nazdraviš čašicom domaćeg likera od pelina.

 | Author: Shutterstock Liker od pelina; foto: foto: Shutterstock

Što je pelin?

Pelin je ljekovita biljka koja u našim krajevima raste kao korov. Od davnina se pelin, ali i pelinkovac, koristi za otklanjanje želučanih tegoba te kao sredstvo koje odbija insekte. Listovi pelina imaju jedinstven sastav aktivnih tvari koje sprječavaju truljenje pa se lako suši te takav koristi za pripremu likera ili tinktura. Upravo su aktivne tvari u pelinu zaslužne za dobro poznat okus pelinkovca, a namakanjem listova u alkoholu aroma pelinkovca postaje još intenzivnija. 

Pelin raste u obliku grma visine do jednog metra, a listovi su zagasito zeleni, prekriveni srebrnim dlačicama i perasto raspoređeni. Pelin cvjeta tijekom srpnja i kolovoza, a listove je potrebno ubrati prije nego biljka počne cvjetati. Također ih je najbolje brati za sunčanog dana jer je tada količina vode u listovima pelina nešto manja. Iako se listovi beru tek u kasno proljeće, u trgovinama ih možemo pronaći u sušenom obliku, a takvi se isto mogu koristiti za pripremu pelinkovca. 

 | Author: Shutterstock Pelin; foto: foto: Shutterstock

Zašto je pelinkovac tako zdrav?

Biljka pelin ima vrlo dugu povijest uporabe za razne svrhe, većinom medicinske. Osim što se pelinkovac koristio za liječenje želučanih i probavnih problema, još se prije nekoliko stoljeća pripremao za poticanje lučenja žuči i rada jetre. Sadrži brojne aktivne tvari i veliku količinu tanina, a bogat je i brojnim antioksidansima. Za pripremu domaćeg pelinkovca potrebno ti je tek nekoliko grančica pelina, šećer i kvalitetna rakija, a rezultati će te zasigurno oduševiti. Po želji možed dodati još začina kao što su klinčić, cimet, anis ili kadulja.

Osim za pelinkovac, pelin se koristi i za pripremu još jednog alkoholnog pića - apsinta. Poznato je da apsint može izazvati halucinacije, no nije samo velika količina alkohola za to zaslužna. Pelin u velikim količinama ima vrlo snažan utjecaj na živčani sustav, no ako ćeš popiti nekoliko čašica pelinkovca, ne moraš brinuti o halucinacijama i sličnim nuspojavama. 

 | Author: Shutterstock Domaći pelinkovac; foto: foto: Shutterstock

Najbolji recept za domaći pelinkovac

Sastojci: 

  • 4 veće grančice svježeg pelina 
  • 1,5 kg šećera
  • 3 l rakije
  • 500 ml vode

Priprema:

  1. U lonac stavi šećer, tri nasjeckane grančice pelina i kuhaj na srednjoj temperaturi dok se šećer ne karamelizira. 
  2. Kada se šećer karamelizirao, dodaj vodu i nastavi kuhati dok se šećer ne otopi, oko pet minuta. 
  3. Ugasi štednjak, u smjesu dodaj cijelu grančicu pelina i ostavi da se ohladi, povremeno miješajući. 
  4. Kada se smjesa ohladila, dodaj rakiju i dobro promiješaj te prebaci u staklenu posudu u kojoj će pelinkovac stajati idućih pet dana.
  5. Nakon pet dana sadržaj posude procijedi u željenu bocu i pelinkovac je spreman za posluživanje. Možeš ga poslužiti s malo leda i limuna ili kao dio omiljenog koktela. 

Živjeli!

Kuhanje s vinom Možda vas zanima... Kako kuhati s vinom, pivom i žestokim pićima Špajza Možda vas zanima... Slatka večer uz liker od bijele čokolade Recepti

 

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.