Špajza 29. prosinca 2023.

Kako kuhati s vinom, pivom i žestokim pićima

Kuhanje s vinom
Kuhanje s vinom: osnovno pravilo je da u jelo stavljamo vino koje bismo rado pili i samo, te ga po mogućnosti i poslužimo uz to jelo foto: Maria Das Dores/Pexels
gastro postao gastro.24sata.hr
Osim u čaši, alkoholna pića jednako su ukusna u jelima s mesom, ribom ili pak u desertima

Izabrati kojim ćeš alkoholnim pićem nazdraviti s prijateljicama je lako, no znaš li kako odabrati pravu vrstu alkoholnog pića za pripremu mesnih jela i slastica? Alkoholna pića mogu jelu dodati posve nove arome i okuse, a u marinadama za meso služe kao nosioci okusa. Istu ulogu imaju i u umacima gdje pojačava mirise i okuse pojedinih namirnica. 
 

pivo Možda vas zanima... Znamo kako kuhati s pivom Špajza
 

 | Author: Ready Made/Pexels Kuhanje s vinom foto: Ready Made/Pexels

Važno je odabrati pravu vrstu alkoholnog pića

Pravilo kojim se trebaš voditi kada biraš alkoholno piće koje ćeš dodati u jelo je jednostavno - zapitaj se bi li to isto piće pila samo? Jeftino i nekvalitetno vino kao i viski ili slični napitci neće poboljšati jelo ako nisu i sami ukusni.

Posebno trebaš izbjegavati vino ili druge alkoholne napitke koji su namijenjeni samo za kuhanje jer se obično radi o namirnici niske kvalitete koja nije dovoljno dobra da se ispija sama za sebe. Isto tako, skupe i jako kvalitetne napitke je šteta dodati u hranu jer kuhanjem gube delikatne note okusa pa ih je bolje poslužiti u čaši uz jelo.

Postoje i određena pravila kada za pripremu jela koristiti vino, pivo i žestoka pića.
 

Možda vas zanima... Čokoladna torta s kremom od viskija - ultimativna čoko slastica Kolumne
 

Vino

Crveno vino se koristi za pripremu mesnih jela koja se dugo kuhaju, primjerice gulaš ili slična jela s govedinom, janjetinom ili svinjetinom. Odličan je dodatak i umacima, juhama, ali i nekim desertima kao što su kruške kuhane u vinu.

Najbolje će ipak poslužiti ako ga uliješ direktno u vruću tavu u kojoj se prije toga peklo meso i dodaš malo maslaca i začina. Vino će se brzo zagrijati, alkohol će djelomično ispariti, a dobit ćeš aromatični umak s okusom vina i pečenja. 
 

 | Author: Olga Lioncat/Pexels Crveno vino odlično je u gulašima i marinadama za crveno meso foto: Olga Lioncat/Pexels

Za pripremu mesa patke, piletine ili morskih plodova i ribe bolje je bijelo vino, posebno suho. Neizostavan je dio i rižota te umaka za tjestenine. Kada kuhaš s bijelim vinom svakako ga dodaj na početku pripreme kako bi se kuhalo s jelom, a nikako na kraju prije posluživanja. 
 

Možda vas zanima... Za ručak: Sočna teletina s umakom od gljiva Recepti
 

 | Author: Jon Parry/Unsplash Pivo je super dodatak raznim marinadama, ali i tijestima foto: Jon Parry/Unsplash

Pivo

Pivo je omiljeni izbor kada pripremamo marinade za meso. Svjetlo pivo je dobar izbor za piletinu, dok je tamno pivo, baš kao i crveno vino, bolje za dopuniti okus crvenog mesa.

Ono što pivo čini odličnim je i njegova sposobnost da transformira tijesta te smjese za pohanje i pečenje. Ako pivo dodaš u tijesto za kruh ili kiflice dobit ćeš nešto laganiju strukturu tijesta i pregršt okusa, a malo piva možeš dodati u smjesu za slane palačinke koju ćeš ispeći samu za sebe ili u nju umočiti bukovače ili primjerice file ribe prije pečenja. 
 

Možda vas zanima... Slani pereci s pivskim umakom od sira Kolumne Možda vas zanima... Hrskava gricaklica: Pivski štapići Recepti
 

Žestoka pića

Viski, rakija, rum i slična alkoholna pića imaju velik udio alkohola što može produljiti izmjenu okusa kada ih koristimo za marinade pa je trik chefova prokuhati ih kratko dok se količina alkohola u njima ne smanji.

Bez prokuhavanja žestoka pića možeš koristiti u slasticama, ali i za flambiranje, što je uvijek atraktivan način pripreme hrane. Što se tiče vrste pića, za jela od mesa i ribe najbolje je koristiti konjak, viski ili džin, a za pripremu slastica likere i rum
 

 | Author: SHUTTERSTOCK Rum će istaknuti okuse slastica foto: SHUTTERSTOCK
 

Nestaje li kuhanjem sav alkohol iz jela?

Kada kuhamo vino ili flambiramo viski, možda nam se čini da je sav alkohol ispario jer ga ne osjetimo, ali male količine alkohola ipak zaostaju u jelu

 Iako alkohol u teoriji ishlapi na temperaturi od oko 78 stupnjeva Celzijevih, ipak se veže za pojedine sastojke u hrani i tako ostaje u jelu, ali u znatno manjoj količini. Zato je važno pripaziti koliko alkoholnog pića dodajemo u jelo koje poslužujemo trudnicama i djeci. 
 

Možda vas zanima... Pijani pečeni krumpiri – tvoj novi najdraži prilog Recepti

 

Kuhanje s vinom | Author: Joanna Lopez/Unsplash O kuhanju s vinom postoje brojne knjige i priručnici za one koji žele znati više foto: Joanna Lopez/Unsplash

 

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.