Kolumne Kuhaj s Gastrolovcima i pivom 17. lipnja 2020.

Slani pereci s pivskim umakom od sira

foto: Darko Kontin

Powered by:

gastro postao gastro.24sata.hr
Jeste li ikada koristili pivu prilikom kuhanja, ali ne samo za utažiti žeđ dok pripremate neko jelo?

Ja jesam i volim je koristiti kao dio marinada za meso, osobito za piletinu, a najčešće je koristim za pripremu raznih umaka. Jedan od najdražih umaka mi je onaj sa sirom i pivom za koji ću recept podijeliti danas s vama. A uz umak od sira i piva pokazat ću vam kako pripremiti domaće slane perece.

 

Možda vas zanima... Isprobaj piletinu pirjanu u svijetlom pivu Kolumne

 

Pereci se umjesto vodom mogu zamijesiti i s pivom. Jednom sam zamijesio takve perece i bili su odlični. Bitno je samo da pripazite da je tijesto za perece čvrsto - s oko 50% udjela tekućine u njemu. Nikako nemojte zamijesiti mekše tijesto s većim udjelom tekućine kao što se to radi za pripremu kruha ili lepinja. Držao sam se vode u ovom receptu kako bi mi ostalo više piva za goste.

Za pripremu umaka sam odabrao svijetlo Staropramen pivo koje osim aromom komplementarno paše i žarko narančastom Cheddar siru.

 | Author: Darko Kontin foto: Darko Kontin

Sastojci:

  • 450 g oštrog brašna
  • 230 g vode
  • 1 suhi kvasac (7 g)
  • 2 čajne žličice soli
  • 50 g maslaca
  • 1 jaje
  • 20 g sode bikarbone
  • 100 ml mlijeka
  • 80 ml Staropramen piva
  • 20 g senfa
  • 200 g cheddara
  • 30-50 g sode bikarbone

 

Možda vas zanima... Ukusni ražnjići od kobasica, heljde i tamnog piva Kolumne

 

Recept:

  1. U dubokoj posudi pomiješajte pola količine brašna, cijeli suhi kvasac i sol. Ulijte vodu sobne temperature (ne mora biti mlaka ili topla), 30 grama maslaca  i pomoću kuhače pomiješajte sve sastojke u tekuću smjesu. Dodajte sol u smjesu i ostatak brašna te još jednom ugrubo pomiješajte sve sastojke kuhačom.
  2. Dobiveno tijesto prebacite na radnu površinu i rukama umijesite do kraja suhe sastojke u tijesto. Tijesto će biti čvrsto i potrebno ga je dobro razraditi. Zato slobodno iskoristite težinu cijelog tijela dok ga rukama mijesite barem 7-10 minuta.
  3. Kada tijesto postane elastično i gumeno razvaljajte ga u mali valjak i podijelite na 6 jednakih dijelova. Svaki dio oblikujte u manju kuglu, a na kraju prekrijte sve kuglice tijesta rastezljivom folijom ili krpom. Ostavite tijesto da tako stoji 10 minuta. Svaka kuglica tijesta će biti jedan perec. 
  4. Za pripremu perece potrebno je kuglu prvo rukama razvaljati u manji valjak. To možete napraviti tako da dlanovima pritisnete tijesto u lepinju i onda ga namotate u valjak. Nakon toga od sredine valjka krenite dlanovima valjati tijesto prema van.  Tijesto je potrebno valjati sve dok ne dobijete tanki valjak dužine 40-ak centimetara.
  5. Približite rubove tijesta i zavrnite jedan kraj preko drugoga dva puta, a zatim to krajeve preklopite prema sebi kako bi se spojili s donjim dio tijesta tj. pereca.  Krajeve dobro prstima utisnite u tijesto kako se pereci ne bi razdvojili prilikom pečenja.
  6. Pripremljene perece odložite na lim za pečenje na koji ste stavili papir za pečenje. Pustite perece 40-45 minuta da se dižu nepokriveni na sobnoj temperaturi nakon čega ih stavite u hladnjak i nastavite hladno dizati 50-60 minuta.
  7. Nakon ovakvog dizanja pereci će biti čvrsti i stvorit će se kora na njima što će olakšati sljedeći korak.
  8. U dubokoj posudi pomiješate vodu i sodu bikarbonu. Želite dobiti 5% otopinu sode u vodi što bi bilo oko 50 grama soda bikarbone da je potrebno pomiješati u litri vode. 
  9. Dignute perece iz hladnjaka potopite 10 sekundi u otopini vode i soda bikarbone, zatim ih prebaciti nazad na papir za pečenje i premažite razmućenim jajetom i vodom ili uljem. 
  10. Posipajte obilno krupnom morskom soli i stavite peći u prethodno zagrijanu pećnicu na 220 stupnjeva.
  11. Perece pecite 12-15 minuta ili dok ne dobiju zlatno smeđu boju na vrhu.
  12. Kada su pereci gotovi prekrijte ih krpom i ostavite da odstoje barem 15 minuta prije posluživanja.
  13. Za umak od pive i sira u dubokoj tavi otopite dvije žlice maslaca. Maslacu dodajte dvije žlice brašna i pomiješajte kako bi dobili brzu zlatnu zapršku. Zapršku prelijte s mlijekom i pivom. Kada tekućina počne kipjeti i malo se zgusne dodajte naribani cheddar sir.
  14. Nastavite miješati sve dok ne dobijete glatki i ljepljivi umak. Ako vam je umak previše gust možete ga doraditi i razrijediti dodavanjem pive.

Umak od pive i sira poslužite odmah uz tople perece. Dobar tek!

 | Author: Darko Kontin foto: Darko Kontin

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.