Ja jesam i volim je koristiti kao dio marinada za meso, osobito za piletinu, a najčešće je koristim za pripremu raznih umaka. Jedan od najdražih umaka mi je onaj sa sirom i pivom za koji ću recept podijeliti danas s vama. A uz umak od sira i piva pokazat ću vam kako pripremiti domaće slane perece.
Pereci se umjesto vodom mogu zamijesiti i s pivom. Jednom sam zamijesio takve perece i bili su odlični. Bitno je samo da pripazite da je tijesto za perece čvrsto - s oko 50% udjela tekućine u njemu. Nikako nemojte zamijesiti mekše tijesto s većim udjelom tekućine kao što se to radi za pripremu kruha ili lepinja. Držao sam se vode u ovom receptu kako bi mi ostalo više piva za goste.
Za pripremu umaka sam odabrao svijetlo Staropramen pivo koje osim aromom komplementarno paše i žarko narančastom Cheddar siru.
Sastojci:
- 450 g oštrog brašna
- 230 g vode
- 1 suhi kvasac (7 g)
- 2 čajne žličice soli
- 50 g maslaca
- 1 jaje
- 20 g sode bikarbone
- 100 ml mlijeka
- 80 ml Staropramen piva
- 20 g senfa
- 200 g cheddara
- 30-50 g sode bikarbone
Recept:
- U dubokoj posudi pomiješajte pola količine brašna, cijeli suhi kvasac i sol. Ulijte vodu sobne temperature (ne mora biti mlaka ili topla), 30 grama maslaca i pomoću kuhače pomiješajte sve sastojke u tekuću smjesu. Dodajte sol u smjesu i ostatak brašna te još jednom ugrubo pomiješajte sve sastojke kuhačom.
- Dobiveno tijesto prebacite na radnu površinu i rukama umijesite do kraja suhe sastojke u tijesto. Tijesto će biti čvrsto i potrebno ga je dobro razraditi. Zato slobodno iskoristite težinu cijelog tijela dok ga rukama mijesite barem 7-10 minuta.
- Kada tijesto postane elastično i gumeno razvaljajte ga u mali valjak i podijelite na 6 jednakih dijelova. Svaki dio oblikujte u manju kuglu, a na kraju prekrijte sve kuglice tijesta rastezljivom folijom ili krpom. Ostavite tijesto da tako stoji 10 minuta. Svaka kuglica tijesta će biti jedan perec.
- Za pripremu perece potrebno je kuglu prvo rukama razvaljati u manji valjak. To možete napraviti tako da dlanovima pritisnete tijesto u lepinju i onda ga namotate u valjak. Nakon toga od sredine valjka krenite dlanovima valjati tijesto prema van. Tijesto je potrebno valjati sve dok ne dobijete tanki valjak dužine 40-ak centimetara.
- Približite rubove tijesta i zavrnite jedan kraj preko drugoga dva puta, a zatim to krajeve preklopite prema sebi kako bi se spojili s donjim dio tijesta tj. pereca. Krajeve dobro prstima utisnite u tijesto kako se pereci ne bi razdvojili prilikom pečenja.
- Pripremljene perece odložite na lim za pečenje na koji ste stavili papir za pečenje. Pustite perece 40-45 minuta da se dižu nepokriveni na sobnoj temperaturi nakon čega ih stavite u hladnjak i nastavite hladno dizati 50-60 minuta.
- Nakon ovakvog dizanja pereci će biti čvrsti i stvorit će se kora na njima što će olakšati sljedeći korak.
- U dubokoj posudi pomiješate vodu i sodu bikarbonu. Želite dobiti 5% otopinu sode u vodi što bi bilo oko 50 grama soda bikarbone da je potrebno pomiješati u litri vode.
- Dignute perece iz hladnjaka potopite 10 sekundi u otopini vode i soda bikarbone, zatim ih prebaciti nazad na papir za pečenje i premažite razmućenim jajetom i vodom ili uljem.
- Posipajte obilno krupnom morskom soli i stavite peći u prethodno zagrijanu pećnicu na 220 stupnjeva.
- Perece pecite 12-15 minuta ili dok ne dobiju zlatno smeđu boju na vrhu.
- Kada su pereci gotovi prekrijte ih krpom i ostavite da odstoje barem 15 minuta prije posluživanja.
- Za umak od pive i sira u dubokoj tavi otopite dvije žlice maslaca. Maslacu dodajte dvije žlice brašna i pomiješajte kako bi dobili brzu zlatnu zapršku. Zapršku prelijte s mlijekom i pivom. Kada tekućina počne kipjeti i malo se zgusne dodajte naribani cheddar sir.
- Nastavite miješati sve dok ne dobijete glatki i ljepljivi umak. Ako vam je umak previše gust možete ga doraditi i razrijediti dodavanjem pive.
Umak od pive i sira poslužite odmah uz tople perece. Dobar tek!