Kolumne Kuhaj s Gastrolovcima i pivom 07. lipnja 2020.

Ukusni ražnjići od kobasica, heljde i tamnog piva

Nasja Duplančić

Powered by:

gastro postao gastro.24sata.hr
Jednostavno jelo za one trenutke kad vam se ne nakuhava, a stiže vam društvo na kartanje.

Ražnjići od kobasica, heljde i crnog piva. Sočni, mirisni, neodoljivi. Uz umak od piva i sira bit će to poslastica za raznoliku ekipu. Odabrala sam Staropramen Dark pivo koje se sa svojom aromom hmelja sljubilo s mesom. Ovo pitko pivo divne arome odlično će pristajati uz ražnjiće. 

 | Author: Nasja Duplančić Nasja Duplančić

Sastojci za ražnjiće:

  • 6 mekanih kobasica za kuhanje
  • 1 šalica kuhane heljde (2 dl)
  • 1 jaje
  • 2 žlice Staropramen Dark
  • Sol
  • 1-2 mlada luka
  • 2-3 žlice krušnih mrvica
  • Drveni štapići

Priprema ražnjića:

  1. Heljdu kratko prepržite na suhoj tavi. Stavite je kuhati u proključalu vodu (2-3 šalice vode) i pustite da se kuha 15-20 min. Procijedite i pustite da se ohladi.
  2. Kobasicama odstranite opnu.
  3. Mladi luk narežite na komadiće. Sve sastojke stavite u multipraktik i nasjeckajte kratko da dobijete glatku smjesu.
  4. Rukama formirajte kuglice i složite ih na lim za pečenje koji ste prethodno obložili masnim papirom.
  5. Pecite u prethodno zagrijanoj pećnici na 180° C 15-20 minuta.
  6. Pustite ih da se ohlade pa ih slažite na ražnjiće.

 

Možda vas zanima... Sočna i ljepljiva krilca marinirana u svijetlom pivu Kolumne

 


Sastojci za umak:

  • 2 dl mlijeka
  • 2 žlice maslaca
  • 1 puna žlica brašna
  • 1 dl Staropramen Dark piva
  • 1 žličica Dijon senfa
  • Sol, papar
  • 100 g topivog sira (gouda ili cheddar)

Priprema:

  1. U lončić stavite maslac i brašno pa miješajte na laganoj vatri da brašno lagano požuti. Ubacite senf.
  2. Ulijte pivo i još kratko miješajte. Dodajte hladno mlijeko i pjenjačom dobro miješajte kako se ne bi stvorile grudice.
  3. Kad se pojave mjehurići ubacite ribani sir. Posolite, popaprite.
  4. Kad se sir rastopi, umak je gotov.

Pustite da se umak ohladi pa ga servirajte uz ražnjiće. Dobar tek!

 | Author: Nasja Duplančić Nasja Duplančić

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.