Jednostavno jelo za one trenutke kad vam se ne nakuhava, a stiže vam društvo na kartanje.
Ražnjići od kobasica, heljde i crnog piva. Sočni, mirisni, neodoljivi. Uz umak od piva i sira bit će to poslastica za raznoliku ekipu. Odabrala sam Staropramen Dark pivo koje se sa svojom aromom hmelja sljubilo s mesom. Ovo pitko pivo divne arome odlično će pristajati uz ražnjiće.
Sastojci za ražnjiće:
- 6 mekanih kobasica za kuhanje
- 1 šalica kuhane heljde (2 dl)
- 1 jaje
- 2 žlice Staropramen Dark
- Sol
- 1-2 mlada luka
- 2-3 žlice krušnih mrvica
- Drveni štapići
Priprema ražnjića:
- Heljdu kratko prepržite na suhoj tavi. Stavite je kuhati u proključalu vodu (2-3 šalice vode) i pustite da se kuha 15-20 min. Procijedite i pustite da se ohladi.
- Kobasicama odstranite opnu.
- Mladi luk narežite na komadiće. Sve sastojke stavite u multipraktik i nasjeckajte kratko da dobijete glatku smjesu.
- Rukama formirajte kuglice i složite ih na lim za pečenje koji ste prethodno obložili masnim papirom.
- Pecite u prethodno zagrijanoj pećnici na 180° C 15-20 minuta.
- Pustite ih da se ohlade pa ih slažite na ražnjiće.
Sastojci za umak:
- 2 dl mlijeka
- 2 žlice maslaca
- 1 puna žlica brašna
- 1 dl Staropramen Dark piva
- 1 žličica Dijon senfa
- Sol, papar
- 100 g topivog sira (gouda ili cheddar)
Priprema:
- U lončić stavite maslac i brašno pa miješajte na laganoj vatri da brašno lagano požuti. Ubacite senf.
- Ulijte pivo i još kratko miješajte. Dodajte hladno mlijeko i pjenjačom dobro miješajte kako se ne bi stvorile grudice.
- Kad se pojave mjehurići ubacite ribani sir. Posolite, popaprite.
- Kad se sir rastopi, umak je gotov.
Pustite da se umak ohladi pa ga servirajte uz ražnjiće. Dobar tek!