Kolumne Kuhaj s Gastrolovcima i pivom 31. svibnja 2020.

Sočna i ljepljiva krilca marinirana u svijetlom pivu

foto: Marijana Zlomislić

Powered by:

gastro postao gastro.24sata.hr
Preferiram kuhati s alkoholom jer se dobiju čiste arome koje savršeno zaokružuju jelo...

Osim što pečena krilca odlično pristaju uz pivo, ovaj put je pivo i sastavni dio samog procesa pripreme. U ovom bi receptu mogli iskoristiti i tamno i svijetlo pivo, ali svijetlo Staropramen pivo je siguran izbor zbog toga što ima manje gorčine i daje umaku slatkoću. 

 

Možda vas zanima... Kremasta juha od tamnog piva i cheddara Kolumne

 

Naravno, ljepljiva krilca treba poslužiti uz čašu rashlađenog piva. Dobar tek!

 | Author: Marijana Zlomislić foto: Marijana Zlomislić

Sastojci:

  • 1 kg krilaca razdvojenih na batačiće
  • 200 g svijetlog Staropramen piva
  • 20 g soja sosa
  • 1 žličice češnjaka u prahu/granulama
  • 1/2 žličice papra
  • 1/2 - 1 žličica chili flakesa + za serviranje
  • 30 g meda
  • 50 g ketchupa
  • 1 žlica gustina + 1 žlica vode
  • 30 g maslaca
  • Svježe začinsko bilje (majčina dušica, origano)
  • Hrskavi prženi luk

 

Možda vas zanima... Isprobaj piletinu pirjanu u svijetlom pivu Kolumne

 

Priprema:

  1. Pomiješajte pivo, soja sos, češnjak u granulama, chili flakes (prilagodite količinu jačini papričica), papar, med.
  2. Ubacite krilca i ostavite da stoje sat vremena na sobnoj temperaturi. Izvadite krilca, poslažite ih na žicu i pecite 40 minuta na 160 stupnjeva (ventilator). Paziti da ne izgore zbog meda.
  3. U međuvremenu zakuhajte marinadu, dodajte maslac, ketchup i kuhajte 15-ak minuta. Ako nije dovoljno gusto, dodajte gustin koji ste razmutili sa žlicom hladne vode. Kuhajte još koju minutu i začinite po želji. 
  4. Pečena krilca pomiješajte s vrućim umakom i pospite svježim začinskim biljem, chili flakesima i usitnjenim prženim lukom. Poslužite uz čašu hladnog Staropramen piva!

 | Author: Marijana Zlomislić foto: Marijana Zlomislić

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.