Preferiram kuhati s alkoholom jer se dobiju čiste arome koje savršeno zaokružuju jelo...
Osim što pečena krilca odlično pristaju uz pivo, ovaj put je pivo i sastavni dio samog procesa pripreme. U ovom bi receptu mogli iskoristiti i tamno i svijetlo pivo, ali svijetlo Staropramen pivo je siguran izbor zbog toga što ima manje gorčine i daje umaku slatkoću.
Naravno, ljepljiva krilca treba poslužiti uz čašu rashlađenog piva. Dobar tek!
Sastojci:
- 1 kg krilaca razdvojenih na batačiće
- 200 g svijetlog Staropramen piva
- 20 g soja sosa
- 1 žličice češnjaka u prahu/granulama
- 1/2 žličice papra
- 1/2 - 1 žličica chili flakesa + za serviranje
- 30 g meda
- 50 g ketchupa
- 1 žlica gustina + 1 žlica vode
- 30 g maslaca
- Svježe začinsko bilje (majčina dušica, origano)
- Hrskavi prženi luk
Priprema:
- Pomiješajte pivo, soja sos, češnjak u granulama, chili flakes (prilagodite količinu jačini papričica), papar, med.
- Ubacite krilca i ostavite da stoje sat vremena na sobnoj temperaturi. Izvadite krilca, poslažite ih na žicu i pecite 40 minuta na 160 stupnjeva (ventilator). Paziti da ne izgore zbog meda.
- U međuvremenu zakuhajte marinadu, dodajte maslac, ketchup i kuhajte 15-ak minuta. Ako nije dovoljno gusto, dodajte gustin koji ste razmutili sa žlicom hladne vode. Kuhajte još koju minutu i začinite po želji.
- Pečena krilca pomiješajte s vrućim umakom i pospite svježim začinskim biljem, chili flakesima i usitnjenim prženim lukom. Poslužite uz čašu hladnog Staropramen piva!